Hoe is het nu met… Lisanne van Zwol?

Iedere week ondervragen we iemand uit de Duurzame Jonge 100 lijst van 2013. Deze week is Lisanne van Zwol aan de beurt, een drukke dame die afgelopen jaar absoluut niet stil heeft gezeten. Samen met collega’s Jente de Vries en Chantal Engelen weten ze op dit moment heel Nederland voor zich te winnen! Want zeg nu zelf, wie heeft er nog niet van Kromkommer gehoord?
 
 
Naam: Lisanne van Zwol
Leeftijd: 24
 
We kennen je van…
De campagnes en producten van Kromkommer, een sociale onderneming die ‘gekke groente’ redt om voedselverspilling tegen te gaan. Groente die nu vanwege ‘looks’ of overproductie worden verspild krijgen bij ons een bijzondere plek in de Kromkommer soeplijn of op een van onze events.
 
Je stond vorig jaar in de DJ100, wat is er sinds die tijd allemaal gebeurd?
In de periode dat de DJ100 uitkwam hadden we net besloten om ons team te groeien door samen te gaan met Chantal Engelen van het no-waste initiatief Too Good to Waste. Een spannende periode, want op dat moment hebben we ook onze plannen in gang gezet om Kromkommer naar het volgende level te krijgen. Begin januari lanceerden we een grote crowdfundingcampagne voor de eerste soeplijn van gekke groente. Naar ongeveer 2 maanden keihard campagne voeren voor onze lieve gekke groente was ons doel bereikt, met 127% van het doelbedrag binnengehaald! Dat betekende dat we de soep ook écht konden gaan maken. Eind mei organiseerden we een grote launch party voor al onze gekke groente helden, telers en partners om te vieren dat soep een feit was. Het was een geweldige dag! Inmiddels staan onze soepjes in meer dan 35 winkels en zijn we druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe smaken én nieuwe producten. Een echte rollercoaster ride, maar echt een geweldige en leerzame ervaring. Nu is het de uitdaging om verder te groeien en zoveel mogelijk impact te maken door het redden van gekke groente en het bereiken van mensen met ons verhaal.
 
Kun je een concreet voorbeeld noemen van wat je hebt gehad aan de DJ100?
DJ100 is een heel leuk netwerk. Iedereen op de lijst kijkt verder dan z’n neus lang is, heeft drive om iets in de wereld te verbeteren, ieder op z’n eigen manier. En dat geeft energie. Ik heb met meerdere DJ100’ers contact en met sommigen werk ik zelfs nauw samen via Kromkommer. Ook heeft een positief effect gehad om überhaupt op de lijst te staan. Media weten je sneller te vinden en dat geeft je project of onderneming vaak weer een extra boost.
 
Met welke plannen ga je komend jaar aan de slag?
Nieuwe soepen, nieuwe producten, opschaling én ons eerste impactverslag.
 
Heb je een tip voor aanstormende jonge duurzame super helden?
Ga het doen. Er zijn zo veel mensen met goede en duurzame ideeën, maar de echte kracht zit ‘m in beginnen en doorzetten. You can do it!
 
Wie ga jij nomineren voor de DJ100 2014?
De mannen van Rotterzwam, als ik ze nog in de categorie ‘jong’ kan krijgen.