Hoe is het nu met …

Over precies een week begint de tweede editie van de Duurzame Jonge 100 (DJ100), de zoektocht naar 100 van de meest innovatieve en inspirerende jonge mensen op het gebied van duurzaamheid in Nederland. De Duurzame Jonge 100 van 2013 bood een indrukwekkende lijst van projecten, initiatieven en wereldverbeteraars, die afgelopen jaar niet stil hebben gezeten!
 
Een grondstoffenpaspoort, energieopwekking uit planten, klimaatonderzoek op de Noordpool, een speech bij de Verenigde Naties, en een concert dat van begin tot het eind duurzaam geproduceerd wordt. Het stond allemaal in de lijst van afgelopen jaar. Maar hoe hebben deze initiatieven en de mensen erachter zich ontwikkeld? En wat hebben zij afgelopen jaar meegemaakt?
 
Alexander Nijdam van de Solar Bell, een deurbel die werkt op zonne-energie, vertelt: “De DJ100 heeft mij geholpen aan waardevolle contacten en een uitgebreid netwerk. Tijdens de lancering van de DJ100-lijst van vorig jaar ontmoette ik Maarten de Jong, die met crowdfundingplatform Oneplanetcrowd in de DJ100 stond. Met zijn hulp hebben we financiering kunnen binnenhalen voor mijn initiatief. Vanaf daar is het hard gegaan met de bekendheid van de Solar Bell en het project is snel gegroeid. Voor de volgende fase heb ik contact gezocht met een andere koploper uit de lijst, Bart de Vries van Eco-logisch, de eerste duurzame bouwmarkt van Nederland. Hij heeft ervaring met het op grote schaal uitrollen van een product en geeft mij nu tips en adviezen.”
 
Een opvallende naam is ook Boyan Slat, oprichter van de Ocean Clean Up. Hij presenteerde onlangs in New York de resultaten van een 350 pagina tellende haalbaarheidsstudie naar zijn baanbrekende oplossing om het plastic in de oceanen op te ruimen. De komende drie jaar hoopt hij met behulp van crowdfunding – de teller staat nu op 1,6 miljoen dollar – de installatie ook daadwerkelijk te gaan bouwen.
 
Nieuwsgierig? Het hele persbericht is hier terug te lezen: Hoe is het nu met… dé 100 jonge koplopers van 2013?