Hoe is het nu met… Martijn van Hese?

Iedere week ondervragen we iemand uit de Duurzame Jonge 100 lijst van 2013. Deze week spraken we Martijn van Hese. Theatermaker & partijleider van de Partij voor Cultuur (PVC)! Afgelopen maand organiseerde hij met een aantal DJ100 collega’s Damn Food Waste in Zwolle. Benieuwd wat hij afgelopen jaar allemaal heeft gedaan?
 
Naam: Martijn van Hese
Leeftijd: 33

 
We kennen je van…
Je kunt de Partij voor Cultuur kennen van de Partij Avonden, avonden waarbij kunst, duurzaamheid en politiek in een georganiseerde chaos worden samengebracht. Of van de ludieke acties die de PVC uitvoert om mensen bewust te maken van de omgeving waarin ze leven. Zoals bijvoorbeeld: het kerstbomenasiel, het claimen van gemeente-perken waar we voedsel verbouwen, onze CultuurDiners of het plaatsen van grote bergen groente op straat. Ook zou je van ons gehoord kunnen hebben vanwege onze ondersteuning van grotere samenwerkingsverbanden, zoals Big Bang Broccoli, de Mars tegen Monsanto en Damn Food Waste.

 

Je stond vorig jaar in de DJ100, wat is er sinds die tijd allemaal gebeurd?
De PVC is enorm gegroeid sinds vorig jaar. Zeker in de stad Zwolle heeft de partij een enorme achterban opgebouwd. We hebben sinds de DJ100 verkiezing vorig jaar meerdere projecten opgezet en/of ondersteund en het blijkt dat steeds meer mensen ons gedachtegoed waarderen en willen ondersteunen.
 
Kun je een concreet voorbeeld noemen van wat je hebt gehad aan de DJ100?

In het begin was het onduidelijk wat ik aan de opname in de DJ100-lijst had. Maar gaandeweg de tijd kom je binnen acties mensen tegen die óók in de eerste DJ100 lijst staan. Dat is leuk. Voor Damn Food Waste werkten we nauw samen met Samuel Levie, een van de duurzame jonge honderd. Voor verschillende acties hebben we gebruik gemaakt van groenten van Krispijn van den Dries, een bio-groente teler en tevens iemand uit de lijst. Dat is allemaal toeval. En onlangs was Roeland Lelieveld in Zwolle, die ik ken van de avond in studio-K, toen hebben we even een bakkie gedaan.
 
Wat was voor jou de grootste (duurzame) verrassing dit jaar?

De Partij voor Cultuur was samen met vrijwilligers verantwoordelijk voor de campagne en publiciteit van Damn Food Waste, editie Zwolle. Damn Food Waste = gratis eten van groente die anders zou zijn verspild. Dit werd door de lokale pers zó goed opgepakt dat er 2500 mensen op af zijn gekomen. Damn Food Waste was eerder in Amsterdam en Groningen. In Groningen waren er 2000 mensen. Dat we 500 mensen meer wisten te bereiken was een enorme verrassing.

 
Met welke plannen ga je komend jaar aan de slag?

Wij beginnen binnenkort met de organisatie van de Utrechtse PartijAvond. We zoeken trouwens nog vrijwilligers uit Utrecht!
 

Heb je een tip voor aanstormende jonge duurzame super helden?

“Kan niet” bestaat niet. Wees brutaal, brutalen hebben de halve wereld.