Hoe is het nu met… Marjan van Aubel?

Iedere week ondervragen we iemand uit de Duurzame Jonge 100 lijst van 2013. Deze week spraken we Marjan van Aubel. Een jonge ontwerpster die gebruiksvoorwerpen vanuit een experimenteel perspectief ontwerpt met duurzaamheid als uitgangspunt. Inmiddels heeft ze de Nederlandse bodem omgeruild voor Londen! Benieuwd wat ze afgelopen jaar allemaal heeft gedaan?
 
Naam: Marjan van Aubel
Leeftijd: 29
 
We kennen je van…
Ik heb in 2012 de DOEN Materiaalprijs gewonnen met The Energy Collection; een solarservies dat lichtenergie opneemt uit de omgeving en dat opgeslagen wordt in een bijbehorende kast.
 
Je stond vorig jaar in de DJ100, wat is er sinds die tijd allemaal gebeurd?
Ik heb dit idee verder ontwikkeld in een tafel, waar het hele tafeloppervlak uit een DSCC zonnecel bestaat (een zonnecel gebaseerd op de eigenschappen van kleur) waardoor je je telefoon of Ipad kunt opladen via USB poorten. Voor het eerst kan er nu binnen het huis op een esthetische manier energie opgewekt worden.
 
Bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën wordt er vaak vooral naar de technische en efficiënte voordelen. Er wordt minder aandacht besteed aan hoe mensen de technologie gebruiken of willen gebruiken. Ik ben ervan overtuigd dat technologie op een veel interessante manier geïntegreerd zou kunnen worden in alledaagse gebruiksvoorwerpen.
 
Energieschaarste wordt het grootste probleem van de toekomst en met steeds schaarser wordende fossiele brandstoffen zullen we ons energiegebruik moeten aanpassen. Wat we niet willen is deze gewoontes aanpassen uit een soort van schuldgevoel, maar omdat we echt graag iets willen veranderen waarbij we niets hoeven in te leveren. Daarom is het belangrijk om bepaalde technologieën, zoals het opwekken van zonne-energie, zo te gebruiken en te integreren dat ze een mentaliteitsverandering in gang kunnen zetten. Duurzaamheid en esthetiek gaan juist heel goed samen.
 

Wat was voor jou de grootste (duurzame) verrassing dit jaar?
Dat mijn werk aankocht is door het MoMA museum in New York.
 
Met welke plannen ga je komend jaar aan de slag?
De tafel in productie nemen; ben hiervoor met investeerders in gesprek om dit idee op grotere schaal toe passen. Ook
om dit idee verder te ontwikkelen in glas en lood ramen.
 
Heb je een tip voor aanstormende jonge duurzame super helden?
Je niet door een ‘nee dat kan niet’ uit het veld laten slaan.
 
Wie ga jij nomineren voor de DJ100 2014?
Ontwerper Lenneke Langenhuijzen, ze maakt textiel uit hout.