Hoe is het nu met… Liset Meddens?

Iedere week ondervragen we iemand uit de Duurzame Jonge 100 lijst van 2013. Deze week is het de beurt aan Liset Meddens. Eigenlijk heeft ze helemaal geen tijd. Ze is namelijk druk bezig met de organisatie van de People’s Climate March in Amsterdam komende zondag. Maar gelukkig heeft ze een toch een momentje voor ons weten vrij te maken!
 
 
Naam: Liset Meddens
Leeftijd: 28
 
We kennen je als…
Nationale Coördinator Fossielvrij.NL bij 350.org. Hiervoor was ik Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling, toen heb ik samen met Ralien Bekkers de campagne #DusRuttenaarRio opgezet.
 
Je stond vorig jaar in de DJ100, wat is er sinds die tijd allemaal gebeurd?
Toen ik vorig jaar begon was ik pas net begonnen met de campagne, toen nog onder de Amerikaanse naam FossilFree. Inmiddels hebben we er een Nederlandse variant van gemaakt; Fossielvrij.NL. Er zijn inmiddels meer dan 12 lokale Fossielvrij-initiatieven en een nationaal initiatief ABPfossielvrij.
 
Kun je een concreet voorbeeld noemen van wat je hebt gehad aan de DJ100?
Ik ben op de radio geweest bij Vroege Vogels en daar heb ik over de Fossielvrij-campagne kunnen vertellen.
 
Wat was voor jou de grootste (duurzame) verrassing dit jaar?
Mijn bijdrage aan de boek-presentatie van Jan Paul van Soest, de Twijfelbrigade. Ik mocht in het panel zitten, en bij mijn opmerkingen kreeg ik applaus van het publiek – mensen zijn het blijkbaar met mij eens, daar stond ik van te kijken.
 
Met welke plannen ga je komend jaar aan de slag?
De fossielvrij-campagne verder uitbreiden, nog beter samenwerken met alle duurzame organisaties in Nederland (zoals Urgenda, MilieuDefensie en Greenpeace) om ervoor te zorgen dat we snel de omslag van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie kunnen aan maken.
 
Heb je een tip voor aanstormende jonge duurzame super helden?
Kansen pakken, risico’s nemen en lekker je ambities achterna gaan! Gewoon een beetje uit je comfort zone komen en je kunt wonderen laten gebeuren!!
 
Wie ga jij nomineren voor de DJ100 2014?
Susy Rebisz – zij is zo goed bezig op de Wageningen Universiteit met de Green Office en de Fossielvrij-campagne daar van de grond te krijgen, bewonderingswaardig!