Wat is de DJ100

De Duurzame Jonge 100 geeft een overzicht van jonge ondernemers, young professionals en studenten die aantonen dat een duurzame toekomst mogelijk is. Deze koplopers zijn een bron van inspiratie voor elkaar en voor de gevestigde orde! Elk jaar kan je jezelf of iemand anders van 32 jaar of jonger opgeven en zal een 10 koppige jury de 100 meest inspirerende jonge koplopers uitkiezen.

Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is!

De DJ100 is nadrukkelijk geen ranglijst, omdat dat niet past bij de nieuwe generatie die denkt in samenwerken en elkaar versterken. De DJ100 is een selectie van mensen die laten zien dat het KAN!

 

Waarom is de DJ100 belangrijk?

Het roer moet om! Er zijn duurzame oplossingen nodig voor de vragen van de toekomst. Jong talent is hierbij onmisbaar. Zij experimenteren nu al met nieuwe economische modellen, radicale innovaties of een duurzame levensstijl. Dit doen zij in de vorm van uiteenlopende activiteiten, projecten of start-ups die bijdragen aan een duurzame toekomst. De DJ100 laat zien dat een duurzamere toekomst nu al mogelijk is én inspireert anderen om ook het verschil te maken!

 

Opgeven voor lijst 2020

Ben jij bezig met duurzaamheid en 32 jaar of jonger? Deel dan jouw verhaal met ons door jezelf op te geven. Je kunt vanaf 14 april tot 15 mei opgeven voor de DJ100 2020.
 
Ken je anderen die volop bezig zijn met duurzaamheid en een plekje in de lijst van 2020 verdienen, maar die zelf te verlegen of bescheiden zijn om zich op te geven? Geen probleem, tip ons hier over hen en wij nemen contact met ze op.
 

Waarom gaat de DJ100 in deze tijd door?

We leven momenteel in een onstuimige tijd. Dat betekent dat ook jonge, duurzame initiatiefnemers het zwaar hebben. Als DJ100 willen wij hen graag helpen. De verkiezing opent deuren voor duurzame initiatieven. Dankzij de DJ100 krijgen zij meer aandacht en worden ze in veel gevallen vaker benaderd. Op deze manier geven wij duurzame initiatieven een boost en dat is zeker in deze tijd nog belangrijker.
 
Daarnaast vinden we het belangrijk dat duurzaamheid niet van de radar verdwijnt, want het roer moet nog steeds om. De enthousiaste en innovatieve initiatieven in de DJ100 laten samen zien duurzaamheid mogelijk is!

 

Wat houdt de verkiezing in?

Elk jaar kan je jezelf of anderen van 32 jaar of jonger opgeven. Uit de inschrijvingen kiest een 10-koppige jury uiteindelijk de honderd meest inspirerende jonge duurzame koplopers van Nederland. De stem van het publiek kan bij twijfel doorslag geven. Opgeven voor de 2020 editie kan hier. Houd onze socials in de gaten om te zien vanaf wanneer je je kunt opgeven.
 

Wie kan zich opgeven?

Alle jonge ondernemers, young professionals en studenten die bezig zijn met duurzaamheid en 32 jaar of jonger zijn, kunnen zich opgeven. Dus ben of ken jij iemand die een duurzame start-up heeft opgericht, zijn/haar werkgever verrast met een innovatief project of een toffe beweging heeft opgezet in 2019 of 2020? Geef jezelf of die ander dan nu op! Als DJ100’er word je onderdeel van een actief netwerk met een kickstart aan mogelijkheden om jouw verhaal verder onder de aandacht te brengen.
 
Al eerder in de lijst gestaan?
Ook als jij of die ander al eens eerder in de lijst heeft gestaan kun je jezelf of diegene opnieuw opgeven. Uiteraard dient diegene nog steeds impact te maken met zijn/haar activiteiten, maar iedereen maakt kans om in de lijst van 2020 opgenomen te worden. Want de duurzame jonge koplopers van Nederland zijn een inspiratiebron voor iedereen!
 

Procedure van verkiezing

Opgegeven voor de DJ100 en dan? Van alle aanmeldingen wordt een shortlist gemaakt van 200 koplopers, die met de jury wordt gedeeld. Zij selecteren uiteindelijk de 100 duurzame jongeren voor een plekje in de lijst, waarbij wordt gekeken naar de volgende criteria:

*Impact: hoe dragen de activiteiten significant bij aan een duurzamere wereld?
*Innovatie: hoe vernieuwend zijn de activiteiten en wat maakt het uniek?
*Visie: zijn de activiteiten toekomstbestendig en hebben ze dan nog meer impact?
*Inspiratie: is diegene een bron van inspiratie voor anderen?
*Publieksstem: bij gelijke beoordeling van de jury geeft de publieksstem de doorslag

 

Publieksstem

Als de shortlist van de 200 koplopers bekend is, wordt deze lijst gepubliceerd op de website zodat het publiek een voorkeursstem kan doorgeven. Elke geselecteerde koploper krijgt een publiek profiel op de DJ100 website. Op die pagina kan er door het publiek worden gestemd. Bij een gelijke score van de jury, wordt de publieksstem een wegingsfactor.
De geselecteerde koplopers ontvangen meer informatie per mail. Stemmen is mogelijk vanaf halverwege mei.
 

Lanceringsevenement - 2 juli

Uiteraard laten we de uitkomst niet onopgemerkt voorbijgaan! We zijn voornemens de lijst van de Duurzame Jonge 100 van 2020 groots en feestelijk te lanceren op donderdagavond 2 juli in Circl in Amsterdam. Een interactieve viering, waarbij we laten zien dat duurzaamheid mogelijk is. Daarbij nemen we richtlijnen van het RIVM in acht: in het uiterste geval lanceren we de DJ100 van 2020 online.

 

Jury

De jury bestaat uit tien spraakmakende personen op het gebied van duurzaamheid, waarbij een goede verdeling is gemaakt van jong en ervaren talent.
 
Na de verkiezing

De Duurzame Jonge 100 is meer dan een lijst van duurzame jonge koplopers van Nederland! Als DJ100’er word je onderdeel van een actief netwerk met een kickstart aan mogelijkheden. We bieden je een podium om jouw verhaal verder onder de aandacht te brengen én geven we je de kans om jouw toekomstvisie voor Nederland te delen.

 

Unieke mogelijkheden voor de Duurzame Jonge 100

+ Duurzame Dinsdag - 1 september
Op Duurzame Dinsdag denk je mee met belangrijke politici over de toekomst van Nederland. Ook worden alle relevante initiatieven van DJ100’ers meegenomen in het Duurzame Dinsdag koffertje, die op die dag aan de minister wordt aangeboden.

+ Netwerkmomenten
Tijdens de netwerkmomenten is er volop gelegenheid om de andere DJ100’ers beter te leren kennen én te kijken hoe jullie elkaars initiatieven kunnen versterken. Deze netwerkevenementen vinden plaats op donderdagmiddag 20 november 2020 en donderdagmiddag 11 maart 2021. Daarbij nemen we richtlijnen van het RIVM in acht: mochten de bijeenkomsten niet door kunnen gaan organiseren we ze online.

+ Online netwerk
Om jou als DJ100’er een podium te bieden, wordt jouw verhaal op de website gepubliceerd. Daarnaast krijg je toegang tot een besloten Facebook om met elkaar ideeën en inspiratie uit te wisselen. Ook ontvang je 1 keer per maand een speciaal samengestelde nieuwsbrief waarin leuke nieuwtjes, kansen en mogelijkheden worden gedeeld.

- Besloten Facebook-pagina:
Om onderling met elkaar in contact te blijven, krijg je toegang tot een besloten Facebook-groep.

- Nieuwsbrief DJ100:
Om op de hoogte te blijven van alle kansen en nieuwtjes, ontvang je 1 keer per maand een speciale nieuwsbrief.

- Persoonlijke uitnodigingen:
Door middel van een persoonlijke mailing word je op de hoogte gesteld van komende events.

 
+ Podium voor jouw verhaal
Een heel jaar lang mag jij je de DJ100 van 2020 noemen. Daarnaast vertellen wij jou verhaal en die van de andere DJ100'ers op verschillende manieren: op social media zetten we geregeld DJ100'ers in de spotlight, we interviewen een aantal van jullie over jullie (ondernmers)avontuur, MaatschapWij zet 4 DJ100'ers voor de camera en ook ABN AMRO licht de verhalen van een aantal duurzame jongeren uit. Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is!

De organisatie van de DJ100

De DJ100 wordt in 2020 door SustainableMotion voor de 7e keer georganiseerd. SustainableMotion is een innovatief projectbureau die de kennis van een nieuwe generatie inzet als antwoord op de vragen van de toekomst. Wij geloven in de kracht van de jonge generatie en willen hun verhaal aan Nederland vertellen. Bekijk de website van SustainableMotion voor meer informatie over de organisatie.

De DJ100 is in 2012 gestart door Anne Walraven en Marjan Kloosterboer, die geïnspireerd door de inzichten uit Anne's Future Fuel project besloten om de inspirerende initiatieven, ideeën en start-ups van de jonge generatie op het gebied van duurzaamheid een podium te geven. Anne is nu als ambassadrice verbonden aan de DJ100: in 2015 heeft SustainableMotion de verkiezing overgenomen en doorontwikkeld.

Interesse in een samenwerking of een leuk idee voor de DJ100? Mail naar info @ dj100.nl.

 

Hoe gaat de organisatie van DJ100 om met COVID-19?

Aan de DJ100 verkiezing verandert niets. De aanmeldingen, het juryberaad en de verkiezing zijn al sinds de eerste editie online. Dat is dit jaar niet anders. De organisatie zelf werkt vanuit huis. Ook de lancering en de verschillende mogelijkheden om initiatieven een kickstart te geven vinden weer plaats: maar hoe en wanneer is iets dat we van tijd tot tijd bekijken. In het uiterste geval lanceren we de DJ100 van 2020 online. De data voor alle evenementen passen we aan in navolging van de adviezen van het RIVM.

Partners

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwelkomt de Duurzame Jonge 100 en werkt graag met de individuele leden samen om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. De innovaties, producten en diensten die door de DJ100 zijn ontwikkeld dragen bij aan de fundamentele maatschappelijke verandering die nodig is om de diepgewortelde uitdagingen in onze maatschappij aan te pakken. Ook de duurzame jongeren die zich hard maken voor duurzaamheid in andere organisaties, kunnen het verschil maken. Het is immers ook de cultuur en structuur binnen de organisatie zelf die mee moet veranderen naar een circulair perspectief. Let’s go!
 

Circl - initiatief van ABN AMRO
Circl is een circulair platform op de Amsterdamse Zuidas waar maatschappij en bedrijfsleven samen in beweging komen voor een duurzame wereld. We geloven in de nieuwe, circulaire economie en bovenal dat we dit alleen gezamenlijk kunnen realiseren. Circl is een ontmoetingsplaats die mensen, kennis, initiatieven en middelen bij elkaar brengt om de beweging te versnellen.
Samen met de Duurzame Jonge 100 gaan wij werken aan concrete oplossingen voor de uitdagingen van de nieuwe economie. Wij geloven erin dat door bestaande netwerken samen te brengen, je nieuwe relevante verbindingen creëert. De DJ100'ers brengen nieuwe ideeën en perspectieven die nodig zijn om traditionele modellen in beweging te brengen. Circl is het clubhuis voor deze duurzame changemakers die wereld zo hard nodig heeft
 
MaatschapWij
MaatschapWij is het snelst groeiende inspiratieplatform om Nederland socialer en duurzamer te maken. We zetten change makers, actieve burgers, rebelse ambtenaren en betekenisvolle ondernemers in de spotlights. Vandaar dat we ook graag de handen ineenslaan met de DJ100 om de positieve verhalen van duurzame jonge toppers te vertellen. Samen maken #WIJ Nederland elke dag een stukje mooier. Laat je inspireren op www.maatschapwij.nu en doe mee!

Perscontact

Voor alle perszaken en persgerelateerde vragen kunt u terecht bij SustainableMotion. Fotomateriaal is beschikbaar via Facebook.
  
SustainableMotion
Tel: 020 358 5963
Mail: info@dj100.nl
 
2020
+ DJ100 van start: lijst met jonge, duurzame koplopers meer nodig dan ooit
  
2019
+ DJ100 2019: zoektocht is van start!
  
2018
+ DJ100 2018: zoektocht is van start!
Uit de media (selectie)
+ Groene jonkies durven het duurzame conflict wel aan

  
2017
+ Zij laten zien dat hét kan: de honderd duurzaamste jonge koplopers van Nederland!
+ DJ100 2017: zoektocht is van start!
  
Uit de media (selectie)
+ Trouw: Stroopwafels van groente-afval, waarom niet?
+ Trouw: Duurzame Jonge 100 is veel meer dan duurzaam
+ Universiteit Utrecht: Kweekvijver voor jonge duurzame koplopers
  
2016
+ DJ100 2016 is bekend!
+ Bekendmaking DJ100 op FabCity
+ De zoektocht is van start: DJ100 2016
   

Uit de media (selectie)
+ Trouw: Dit zijn de duurzaamste jongeren van Nederland
+ Sprout: Nieuwe lijst met honderd groene vernieuwers
+ Fira Platform
+ Flevopost
+ OneWorld
  
2015
In 2015 heeft SustainableMotion de DJ100 overgenomen en is er gefocust op de doorontwikkeling van het concept van de DJ100 en heeft er geen verkiezing plaatsgevonden.
   

2014
+ Jonge duurzame koplopers geven blik op de toekomst
+ Bioplastic van dode kevers, een zonneceljurk en boeren op de Noordzee
+ Hoe is het nu met… dé 100 jonge koplopers van 2013?
+ 100% vernieuwing; de zoektocht naar duurzame jonge koplopers gaat verder!
 
2013
+ Zoektocht DJ100 geslaagd: dit zijn de 100 duurzame jonge rolmodellen van Nederland!
+ Jury Duurzame Jonge 100 bekend
+ Gevestigde duurzame koplopers nomineren hun jonge rolmodel voor Duurzame Jonge 100
+ Zoektocht naar dé duurzame jonge koplopers