lisanne

Heft in eigen hand: van waardeloos naar waardevol

Deze maand vertelt DJ100’er Lisanne Addink-Dölle (32) over de keuzes die ze maakt in ondernemen met een duurzame missie. De dag nadat Lisanne haar afstudeerproject over circulaire economie succesvol had afgerond, werd ze gebeld door haar eerste klant. Ze vertelt over hoe ze haar duurzame bedrijf in de markt zette en de obstakels die ze tegenkwam.

 

Met VerdraaidGoed analyseert Lisanne de reststromen van bedrijven en adviseert ze hoe die weer nuttig kunnen worden ingezet voor de organisatie zelf. Lisanne en haar team zetten waardeloos geworden materiaal op een sociale manier weer om in nieuwe producten. Denk daarbij aan vertrekstaten die een nieuw leven krijgen als notitieboek, oude postbuskastjes die door leven als bureaulamp of koffiedik dat wordt getransformeerd tot dienblad.  “We maken waardeloos weer waardevol!”

 

Eerst langs de KvK

“Al vanaf jongs af aan ben ik met duurzaamheid bezig en ook tijdens mijn studie volgde ik extra vakken in die richting.” vertelt Lisanne enthousiast. “Ik moest en zou ook een afstudeerproject doen rond dit thema, wat uiteindelijk het begin werd van mijn bedrijf.” Via via hoorde ze dat de dierentuin in Emmen ging verhuizen en dat zij op de nieuwe plek de bezoekers een positieve ervaring wilden meegeven rondom duurzaamheid. “Ik heb contact gezocht en gezegd dat ik daarin voor hen iets kon betekenen om te onderzoeken hoe zij zo duurzaam mogelijk met hun reststromen konden omgaan.”.

 

Al snel kon Lisanne aan de slag en een paar maanden later had ze een methode ontwikkeld om zo een circulair vraagstuk aan te pakken. Ze studeerde cum laude af en werd dezelfde dag nog door de gemeente Emmen gebeld met de vraag om voor hen hetzelfde te doen: “Dat wilde ik wel, maar heb wel gezegd dat ik eerst langs de KvK zou gaan, zodat ik ze ook een factuur kon sturen. Zo is mijn bedrijf begonnen! Het voelde zo helemaal niet als een grote stap om te gaan ondernemen.“

 

Zonder vetpot

Lisanne besloot dus na haar studententijd gelijk te starten met ondernemen. Een groot voordeel volgens Lisanne: “Ik leefde nog van weinig geld en had veel tijd voor mezelf, waardoor ondernemen dan nog risicolozer is. Ik voelde niet voortdurend de druk van een hypotheek of medewerkers die ik moet betalen, waardoor het makkelijker was om aan het begin zonder vetpot te ondernemen.”

 

Nadat Lisanne succesvol haar eerste project had gedaan, bleek het lastig haar verhaal aan meer bedrijven te verkopen. “Circulaire economie was een aantal jaar geleden nog een veel abstracter begrip. Daardoor was het moeilijk voor bedrijven om te begrijpen wat het voor hen toevoegt.” Lisanne koos er voor om zelf actief op zoek te gaan naar reststromen van bedrijven, daar producten van te maken en die vervolgens zelf in de markt te zetten. “Het was een flinke klus om dat allemaal in mijn eentje op te zetten, maar daardoor werd mijn bijdrage veel tastbaarder dan eerst. Niet veel later klopte onze eerste grote klant aan de deur: de NS!”

 

Zakelijk huwelijksbootje

Al vanaf het begin af aan was het voor Lisanne duidelijk om het ondernemen niet alleen te willen doen. Na meerdere pogingen te hebben gedaan om een geschikte compagnon te vinden, was het moeilijk om definitief de knoop door te hakken om er echt samen voor te gaan. “Totdat mijn eigen man aan de keukentafel zei dat hij zijn baan op wilde zeggen en vroeg of hij mee kon doen. Toen was de keuze snel gemaakt.” vervolgt Lisanne enthousiast. “Als je samen wilt ondernemen, dan moet het zo erg klikken. Ik weet na al die jaren dat die klik tussen ons wel goed zit en zijn we dus nu ook zakelijk in het huwelijksbootje gestapt!”

 

Vanaf het moment dat Lisanne samen met haar man aan het roer stond, begon VerdraaidGoed nog meer te groeien. Inmiddels hebben ze een operationeel team om zich heen verzameld en heeft Lisanne handen vrij om te doen wat ze het liefste doet: bedrijven adviseren en inspireren om beter om te gaan met hun afvalstromen.

 

Zelf haalt Lisanne veel inspiratie uit boeken: “Ik heb met veel interesse het boek ‘Cradle to Cradle’ gelezen. Maar het bleek lastig om dit gedachtegoed ook direct in de praktijk te brengen. Daarom heb ik deze kennis voor onze methode gecombineerd met elementen uit het werk van Gunter Pauli met zijn visie over de Blauwe Economie.”

 

Wereldwijd helpen

Afgelopen jaren rolden Lisanne en haar team 3 spin-off bedrijven uit, CoffeeBased, Beat the Bag en de circulaire webshop van Nederland; LoopedGoods. Met Beat the Bag worden gerecyclede tassen gemaakt van restdoek door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Al snel werd Lisanne door het Rode Kruis gebeld met de vraag of zij het concept van Beat the Bag met een franchiseformule ook in rampgebieden kunnen uitrollen met lokale ondernemers. “We hadden eigenlijk niet de ambitie om al internationaal uit te rollen, omdat we in Nederland nog veel bedrijven zien die duurzamer met hun reststromen kunnen omgaan. Maar we konden hier geen nee tegen zeggen. Hoe gaaf is het dat we nu wereldwijd heel veel mensen kunnen helpen!”

 

Elke maand zetten wij een ondernemende DJ100’er in de spotlight om jou te laten zien welke mogelijkheden er zijn om zelf aan de slag te gaan. Laat je volgende maand inspireren door DJ100’er Wouter Buijze die vertelt over de keuzes die hij maakte bij het oprichten van zijn bedrijf Bundles.