17089_LTF_DUTCHFIETS_001

Heft in eigen hand: van schoolproject naar circulaire fiets

Deze maand vroegen we DJ100’er Johannes Alderse Baas (25) naar de keuzes die hij maakt in ondernemen met een duurzame missie. Tijdens een schoolproject berekende hij of het mogelijk was om een fiets van recyclebaar kunststof te maken. Inmiddels heeft hij met DutchFiets bewezen dat dat kan. Johannes vertelt over hoe hij zijn bedrijf opzette.
 
Met DutchFiets biedt Johannes een duurzaam mobiliteitsconcept, waarbij hij op basis van het gedachtegoed van de circulaire economie fietsen maakt van recyclebaar kunststof. “Als onze klanten op een gegeven moment de fiets niet meer willen, krijgen ze hun borg terug én kunnen wij de fiets refurbishen óf recyclen tot het nieuwste model. Zo nemen we verantwoordelijkheid voor ons afval!”
 

Fiets van verwarmingsbuizen

“Het is allemaal begonnen met een project voor mijn studie Werktuigbouwkunde, waarbij ik met klasgenoten het idee had om fietsen te maken van oude verwarmingsbuizen. Al snel bleek het materiaal toch niet geschikt en gaandeweg kwamen we op het idee om een fiets van recyclebaar plastic te maken”. Aan het eind van het project was na vele berekeningen duidelijk dat het in theorie mogelijk was, een circulaire fiets, maar of het óók daadwerkelijk kon was nog maar de vraag.
 
“Om een prototype van de fiets te maken, regelde ik met mijn opleiding dat ik bij mezelf stage ging lopen. Zo kon ik in een jaar tijd de eerste recyclebare fiets bouwen en testen.” Om de stage in zijn eigen bedrijf goed te keuren, huurde Johannes een ingenieursbureau in om hem te controleren. “Het was voor mij toen als student een flinke investering, maar uiteindelijk kon ik daardoor wel laten zien dat een circulaire fiets mogelijk is.”
 

Aanbod baan

Met een prototype in de schuur, koos Johannes om af te studeren bij een technisch bedrijf. Aan het eind van zijn afstuderen kreeg hij een mooie baan met een mooi salaris aangeboden. “Een paar weken voordat ik zou starten, kreeg ik het gevoel van wat nou als ik toch iets met die fiets zou gaan doen?”. Hij startten een crowdfunding en binnen 6 dagen had hij zijn streefbedrag bij elkaar. Na veel wikken en wegen koos Johannes ervoor om zijn baan te laten gaan en toch voor het ondernemersavontuur te kiezen. “Iets in me zei dat ik wel iets van de fiets kon maken en dat heeft de doorslag gegeven.”.
 
Hoewel de crowdfunding een goede boost gaf, was het bedrag niet genoeg voor het nodige onderzoek, de kosten van het materiaal en de benodigde apparaten om de eerste serie te produceren. In zijn netwerk vond hij iemand die geïnteresseerd was om te investeren. “Veel mensen zeiden dat het niet slim is om zo’n zakelijke afspraak aan te gaan met iemand in je direct omgeving. Maar ik heb er een specialist bijgehaald en zo zijn we samen tot een goede deal gekomen. Tot nu toe bevalt het dus erg goed en kan ik volledig mijn ding blijven doen.”
 

Drive door uitdaging

Ondanks zijn optimisme zijn er ook momenten geweest dat Johannes dacht dat het technisch toch niet ging lukken om een fiets van kunststof te maken. Hij werkte nachtenlang door en ondertussen kreeg hij mails van ongeduldige crowdfunders die vroegen hoe lang ze nog op hun aankoop moesten wachten. “De uitdaging om een circulaire fiets op de markt te zetten gaf zo’n drive dat ik de keuze maakte om door te gaan. Ook al dacht ik soms ook wel aan die 9-5 baan die ik had kunnen hebben.”
 
Inmiddels is de eerste serie fietsen in de verkoop, heeft hij versterking van zijn broer en flexwerkers, en kijkt hij samen met een sociale werkplaats naar opschaling door de assemblage uit te besteden. “Door dingen uit handen te geven, staat komende tijd staat in het teken van opschalen en het door ontwikkelen van de fiets. Het wordt tijd voor een unisex model!”
 

Netwerk gebruiken

Op de vraag wat Johannes wilt meegeven aan mensen die rondlopen met het idee om ook te gaan ondernemen, zegt Johannes gelijk: “Valideer! Gebruik je netwerk om datgene wat jij bedacht hebt te checken. Dan kom je er snel genoeg achter of in dat idee nog meer tijd, energie en geld moet steken!”
 
Elke maand zetten wij een ondernemende DJ100’er in de spotlight om jou te laten zien welke mogelijkheden er zijn om zelf aan de slag te gaan. Laat je volgende maand inspireren door DJ100’er Hanneke van de Vijfeijke, die als Sustainability Leader bij IKEA, een pilot heeft geleid rondom het verhuren van meubels aan jongeren. Ze vertelt hoe ze deze stap zette in de transitie van een lineair naar circulair businessmodel.