Naomi

Oude bank wordt nieuwe tas

Deze maand hebben we kersverse DJ100’er Naomi Rachèl Timan (28) gevraagd om te vertellen over de keuzes die ze maakt in ondernemen met een duurzame missie. Naomi vertelt hoe ze door een oude bank van haar schoonoma haar eigen tassenmerk op de markt zette.

Oude jassen en leren banken geeft Naomi een tweede leven door ze te upcyclen tot tassen- en accessoires. “Want waarom zouden we nieuw materiaal kopen als er nog zoveel moois te vinden is?” stelt Naomi. Met haar ‘I WAS A SOFA or was I a chair?’ collectie gaat ze de strijd aan tegen de weggooi- en consumptiemaatschappij.

Al tijdens haar Bachelor Fashion Design had ze de ambitie om producten te ontwerpen die naast dat ze mooi zijn ook daadwerkelijk waarde toevoegen. “Door mijn voorliefde voor vintage, kwam ik veel oude jassen tegen die mensen niet meer kochten vanwege het verouderde model. Op een gegeven moment kreeg ik het idee om dit te transformeren tot tas. Niet veel later had ik ook een “oude” leren bank van mijn schoonoma die ik een tweede leven mocht geven en zo is het idee op een organische wijze verder ontwikkeld.”.

Ondernemerschap ontwikkelen

Na haar opleiding, kon Naomi niet direct een geschikte plek vinden waar ze haar ondernemende kant kon ontwikkelen zoals ze dat wilde. “Via via kende ik iemand die een winkel opende en ik heb toen geregeld dat mijn eerste paar tassen daar verkocht konden worden om erachter te komen óf mensen hier ook voor wilde betalen.”. Toen inderdaad bleek dat mensen interesse hadden in haar tassen, besloot ze om het ondernemerschap zichzelf aan te leren.

Naomi zocht naar het juiste businessmodel en bracht in kaart wat haar potentiële klanten belangrijk vonden. “Producten verkopen in een winkel bleek moneywise erg interessant, maar ik kwam erachter dat ik daardoor geen inzicht kreeg in wat klanten écht mooi en belangrijk vonden. Daarom koos ik ervoor om in het begin veel marktjes te bezoeken voor het klantcontact en mijn tassen aan te sluiten op de behoeftes die ik daar hoorden.”.

Voor langere tijd

Als Naomi mooie gebouwen ziet met een gave structuur, neemt ze dat mee in haar ontwerpen. Daarnaast haalt ze inspiratie voor haar tassen uit andere culturen en de natuur: “In plaats van veel verschillende collecties, wil ik iets ontwerpen wat meerdere seizoenen en voor langere tijd mooi blijft.”.

Inmiddels is Naomi 5 jaar verder met haar zaak. Vanaf moment één doet Naomi alles zelf, van ontwerpen tot productie en van pr tot sales. De snelgroeiende vraag stelt haar voor de keuze: een eenmanszaak blijven en daarmee niet aan alle vraag kunnen voldoen óf anderen in dienst nemen en opschalen. Naomi vervolgt: “Ik ben drie maanden op reis geweest. Het is goed om na een tijd even uit te zoomen en objectief te kijken naar waar ik mee bezig bent en hoe ik verder wil gaan. Tijdens mijn reis kwam ik erachter dat wanneer ik ervoor kies om mensen in dienst te nemen, ik minder contact ga hebben met mijn klanten. Dit vind ik zelf juist een leuk onderdeel binnen mijn bedrijf en ik kies er daarom voor om daar voorlopig ook mee bezig te zijn”.

Anderen betrekken

“Schroom niet anderen om hulp te vragen” wilt Naomi meegeven aan mensen die rondlopen met een duurzaam idee, ze vervolgt: “Ik zeg dit nu ook steeds vaker tegen mezelf. Je kan denken dat je alles zelf wilt doen van het begin tot het eind, maar twee mensen weten meer dan één. Ook als je ervoor kiest om in je eentje te ondernemen, kun je anderen er altijd bij betrekken!”

Elke maand zetten wij een ondernemende DJ100’er in de spotlight om jou te laten zien welke mogelijkheden er zijn om zelf aan de slag te gaan. Laat je volgende maand inspireren door DJ00’er Wout Komomer, die samen met zijn compagnon een einde wilt maken aan de wegwerpfestivaltentjes en daarom KarTent opzette.