Ceriel Lucker

Heft in eigen hand: van droom naar circulair horloge

Deze maand vertelt DJ100’er Ceriel Lucker (23) over de keuzes die hij maakt in ondernemen met een duurzame missie. Nadat Ceriel slachtoffer was bij een aanslag, besloot hij niet langer te wachten met het opzetten van een eigen bedrijf. Hij vertelt over hoe hij zijn ondernemersavontuur startte en Circular Clockworks opzet.

 
Met de horloges van Circular Clockworks laat Ceriel samen met zijn compagnon Tom Gudde zien dat van plastic afval weer hoogwaardige nieuwe producten gemaakt kunnen worden. Van ingezamelde oude tv-kasten en diepvriezen maken de jonge ondernemers met zo min mogelijk materiaal een circulair horloge. “Als de consument het horloge na verloop van tijd niet meer gebruikt, kopen wij deze terug om alle onderdelen te herwinnen en opnieuw te gebruiken. Zo besparen we zoveel mogelijk materiaal, een win voor ons, de maatschappij én de consument”.

 

Betrokken bij aanslag

“In 2015 ben ik betrokken geweest bij de aanslagen in Parijs.” vertelt Ceriel: “Door deze gebeurtenis realiseerde ik me dat ik niet langer moest wachten met mijn droom om ooit een eigen bedrijf op te zetten.” In die tijd volgde Ceriel samen met zijn beste vriend Tom een vak over circulaire economie: “We hadden de overtuiging dat we samen wilden ondernemen en door dit vak realiseerden we dat we plastic afval beter op de kaart wilden zetten.”

 
Al vrij snel bedachten Ceriel en Tom hun doel te kunnen bereiken met een circulair horloge. “We kozen ervoor om amper vooronderzoek te doen, maar gewoon af te gaan op het feit dat wij hier zelf echt in geloven. Zo konden we vervolgens ook snel aan de slag.”

 

Crowdfunding

Toen de eerste schetsen van het horloge na 1,5 maand eenmaal op papier stonden, was het tijd om een prototype te maken. “Vrij optimistisch dachten we dat we met een zelfgemaakte spuitgietmachine wel vooruit konden, maar dit bleek echt een vak apart. We hadden het produceren flink onderschat waardoor onze eerste productieplannen in de soep liepen, maar we wisten wel een proof of concept te maken.”

 
Op basis van dit prototype kregen Ceriel en zijn compagnon de kans om hun product te tonen aan het publiek van de Dutch Design Week. “Om te achterhalen wat de potentie van ons nieuwe product was, zijn we in die week een crowdfund-campagne gestart. En met succes! Het gaf ons bevestiging dat we met iets goeds bezig waren en zijn toen met lokale vaklieden de daadwerkelijke productie van de horloges gestart.” vervolgt Ceriel enthousiast.

 

Zoveel mogelijk leren

Vanaf het begin had Ceriel helder voor ogen dat hij uit zijn ondernemersavontuur zoveel mogelijk wilde leren. “We kozen ervoor om zelf alles te proberen en gewoon te doen. Zo kwam ik erachter dat inschrijven bij de KvK veel makkelijker was dan ik eerst dacht en keek ik op YouTube filmpjes hoe we onze financiën konden doen.” Daarnaast merkten de oprichters dat bestaande grote bedrijven nieuwe initiatieven graag verder willen helpen, als je duidelijk laat zien wat je wilt bereiken. “Zo kwamen we aan de juiste contacten en grondstoffen om ons product daadwerkelijk te realiseren”.

 
Inspiratie haalt Ceriel onder andere uit de initiatieven uit de DJ100. Hij vervolgt: “Alle initiatieven laten zien dat duurzaamheid kan en dat geeft ons het gevoel dat we er niet alleen voor staan.”. In het bijzonder heeft Ceriel veel gehad aan oud-DJ100’er Dave Hakkens, die met zijn Precious Plastic-project een instructie ontwikkelde waarmee iedereen ter wereld zelf een machine kan maken om plastic afval te recyclen tot iets nieuws. “Dave laat zien hoe je plastics meer bij de burger kan brengen. Dat geeft ons nieuwe inzichten en daarnaast konden we met zijn instructie zelf een machine bouwen voor ons prototype. Erg waardevol!”

 

Samen beginnen

“Door wat ik in Parijs heb meegemaakt, heb ik een flinke zet gekregen om gewoon met mijn ondernemersdroom te beginnen. Ik wil anderen dan ook meegeven dat je niet te lang moet wachten met zulke ambities, maar dat je gewoon moet starten zonder volledige plannen uit te werken.” Hij sluit tenslotte af: “Ik raad aan om iemand te zoeken waarmee je aan de slag kan. Samen kom je verder en het is véél leuker kan ik uit ervaring zeggen!”

 
Elke maand zetten wij een ondernemende DJ100’er in de spotlight om jou te laten zien welke mogelijkheden er zijn om zelf aan de slag te gaan. Laat je volgende maand inspireren door DJ100’er Maayke Damen, die bedrijven wil laten zien dat afval niet bestaat en daarom Excess Materials Exchange opstartte.