bart

Afval of circulair pronkstuk?

Deze maand vertelt DJ100’er Bart Bleijerveld (30) over de keuzes die hij maakt om te ondernemen met een duurzame missie. Tijdens een keuzevak ging hij aan de slag met 5 medestudenten, wat uiteindelijk zijn mede-oprichters werden voor Better Future Factory. Bart vertelt over hoe hij zijn bedrijf laat groeien en de keuzes waar hij voor stond.

Met Better Future Factory bedenken Bart en zijn collega’s nieuwe toepassingen voor plasticafvalstromen. Van plastic wat niet meer in het normale afvalcircuit kwijt kan, ontwerpen ze nieuwe en waardevolle producten. “Tegen bedrijven zeg ik: als je op het punt staat om plastic naar de afvalverbranding te brengen, dan kun je ons eerst nog even bellen. We kunnen je helpen er meer waarde uit te halen!” vertelt Bart enthousiast.

Tentoonstellen op Lowlands

“Tijdens mijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft volgde ik 6 jaar geleden een keuzevak waarbij ik met een groepje de kans kreeg om een duurzaam product te presenteren op Lowlands.”. Bart bedacht met zijn groepje mede-studenten een plasticrecycle-installatie met een 3D-printer, waarmee fesitvalbezoekers terplekke hun lege bekers konden 3D-printen tot een gerecyclede ring. “Uiteindelijk hebben we het vak niet eens afgemaakt, maar hebben we wél met die groep onze installatie mogen tentoonstellen op Lowlands!”.

Na Lowlands kregen Bart en zijn compagnons steeds meer verzoeken om hun interactieve plasticrecycle-installatie met 3D-printer tentoon te stellen. “We dachten: als mensen het graag willen zien, dan kunnen we er een verdienmodel van maken. Zo genereerden we onze eerste omzet”. Doordat de oprichters met hun 3D-printer zo bij veel bedrijven binnen kwamen én met hen spraken over de afvaluitdagingen rondom plastic, begonnen de eerste opdrachten te komen als ontwerpbureau. Met de eerste omzet én een duwtje in de rug van een privéinvesteerder afkomstig uit de plasticindustrie, konden twee van zijn teamleden fulltime aan de slag om hun business model verder uit te werken.

Zelf werkte Bart in die tijd nog 3 dagen per week bij het bedrijf waar hij tijdens zijn studie stage liep. Doordat er steeds meer opdrachten kwamen, koos hij er uiteindelijk voor om ook al zijn tijd te besteden aan zijn eigen bedrijf. “Een eigen bedrijf beginnen, zo vlak na mijn studie, was in het begin zeker geen vetpot. Het scheelt dat ik nog leefde op het uitgavepatroon van een student, zonder hypotheek en kinderen, waardoor ik mijn uitgaven laag kon houden. Het grote voordeel is dat ik nu continu iets doe waar ik voor sta en in geloof”.

Groei van het team

Inmiddels is Better Future Factory uitgegroeid tot een bedrijf met een breed portfolio aan klanten en een team van 10 man. “Het was best een stap om mensen in dienst te nemen, daarmee krijgen toch ook een flinke verantwoordelijkheid. Toen we net begonnen konden we onszelf niet altijd elke maand uitbetalen, omdat er gewoonweg niet genoeg geld was of we besloten dat we liever een nieuwe machine wilden aanschaffen. Dat gaat natuurlijk niet met medewerkers!”. Met de eerste medewerkers kozen Bart en zijn compagnons ervoor om eerst op freelance basis samen te werken. “Zo verkleinden we het risico, omdat we goed wisten wat we aan iemand hadden voordat we diegene aannamen.” Inmiddels zijn zij een onderdeel van het vaste team.

De groei van het bedrijft zorgt dat Bart en zijn co-founders inmiddels tijd moeten besteden aan andere dingen dan het product ontwerpen zelf die nodig zijn om een bedrijf draaiende te houden. “We hebben onszelf afgevraagd: willen we meer ontwerpers aannemen of willen we ervoor zorgen dat we zelf meer kunnen ontwerpen. Omdat we meer tijd willen besteden aan zelf ontwerpen, hebben we nu bijvoorbeeld een office manager aangenomen die veel van onze taken kan overnemen. Zo kunnen wij meer bezig zijn met de dingen waar we goed in zijn en graag bezig mee willen zijn”.

Goed team verzamelen

Op de vraag wat Bart wilt meegeven aan mensen die rondlopen met het idee om te beginnen met ondernemen heeft Bart een duidelijk antwoord: “Verzamel goede mensen om je heen om mee samen te werken. Niet alleen kan je de werkzaamheden verdelen maar door de verschillende perspectieven en skills kom je ook tot veel creatievere oplossingen. En als het even wat minder gaat staan er mensen voor je klaar om het over te pakken. Een goed team is wat dat betreft nog belangrijker dan een goed idee.”

Tot slot sluit Bart af: “Ga het gewoon doen! Je kunt van te voren niet helemaal uitdenken hoe en wat je gaat bereiken, daar kom je maar op één manier achter en dat is door het stapje voor stapje te gaan proberen!”.

Afgelopen maanden zetten wij ondernemende DJ100’ers in de spotlight om jou te laten zien welke mogelijkheden er zijn om zelf aan de slag te gaan. Bart is de laatste DJ100’er in deze reeks. Heb je de andere gemist? Bekijk de interviews in het overzicht.