Maayke Damen

Heft in eigen hand: van afval naar materialendatingsite

Deze maand vertelt DJ100’er Maayke Damen (32) over de keuzes die ze maakt in ondernemen met een duurzame missie. Na een onderzoek hoe belasting van arbeid verschoven kan worden naar lasten op grondstoffen, bedacht Maayke het vernieuwende grondstoffenpaspoort. Ze vertelt hoe ze vanuit een concept haar ondernemersavontuur startte en Excess Materials Exchange opzet.

 
Met Excess Materials Exchange (EME) faciliteert Maayke Damen met haar compagnon Christian van Maaren een digitale marktplaats waar bedrijven hun overtollige materialen kunnen kopen en verkopen. “We functioneren als een datingsite voor materialen” vertelt Maayke enthousiast. “Dit zorgt er voor dat bedrijven hun kosten voor het afvoeren van afval om kunnen zetten in een inkomstenstroom, hun CO2-uitstoot verminderen én nieuwe werkgelegenheid creëren.”

 

Grondstoffenpaspoort

Tijdens haar studie deed Maayke onderzoek naar op welke grondstoffen de Nederlandse overheid het beste belasting kan heffen, maar al snel bleek dat er daarover heel weinig inzichtelijk was. Ze bedacht hiervoor in 2011 het baanbrekende idee van het grondstoffenpaspoort. “Daarmee krijgen grondstoffen een identiteit en kunnen materialen een nieuwe hoogwaardige bestemming krijgen. Dit concept vormt nu de basis voor ons bedrijf.”

 
In die tijd organiseerde Maayke etentjes om ambitieuze mensen bij elkaar te brengen en van elkaar te laten leren. Ze nodigde hiervoor ook Christian uit die ze kende van de Young Club of Rome. “Met Christian sparde ik al geregeld over circulaire economie, het grondstoffenpaspoort en samen ondernemen. Een avondje karaoke tot laat was nodig om tegen elkaar te zeggen: laten we ervoor gaan.”

 

Grote namen

Al vanaf het begin af aan hadden Maayke en haar compagnon het idee dat ze industrieën flink op de kop konden zetten. “We dachten als start up voor een systeemverandering zorgen is lastig. Daarom zijn we vanaf het begin op zoek gegaan naar grote partners die ons daarbij wilden helpen”. Maayke en Christan zetten allebei hun netwerk in, stelden hun plannen voor en kregen al snel positieve reacties van o.a. Stibbe, ABN AMRO en EY.

 
De samenwerking met corporates levert een goede bijdrage in het opzetten van een schaalbaar concept, maar maakt het ook soms lastig. “We merkten al vrij snel dat corporates met andere timelines werken dan een start up. Daardoor zijn er afgelopen jaren ook zeker dingen mis gegaan. Maar omdat het ons eigen bedrijf is, geeft dat ook een drive om op zulke lastige momenten door te gaan.”

 

Wandelen in het park

“We hebben vanaf het begin af aan gezegd dat we niet helemaal zelf het wiel willen uitvinden, daarom hebben we onder andere meegedaan aan programma’s als YES!Delft, Climate-KIC en Fashion For Good.” Maayke vervolgt: “Dat soort programma’s leveren ons weer nieuwe denkrichtingen of waardevolle contacten op die we op dat moment nodig hebben. Erg waardevol dus.” Verdere inspiratie haalt Maayke uit wandelen in het park: “De natuur is een voorbeeld van een ecosysteem met een open kringloop, waarbij grondstoffen in elkaar door gaan. Als ik daar loop kijk ik hoe wij elementen uit de natuur ook kunnen toepassen met ons bedrijf”.

 

Ideeën laten dragen

“Wat ik wil meegeven aan mensen die rondlopen met een duurzaam idee? Gewoon beginnen! Je kan zo lang blijven nadenken, maar door te doen leer je zo veel meer. Elke dag weer ontmoet ik geweldige mensen en werk ik aan datgene waar ik in geloof”. Ze sluit tenslotte af: “Zoek iemand om samen mee te ondernemen. Als je snel wil gaan, ga alleen. Als je ver wil gaan, ga samen. Door samen te werken, laat je anderen je idee dragen en creëer je een wave voor nóg meer positieve impact!”

 
Elke maand zetten wij een ondernemende DJ100’er in de spotlight om jou te laten zien welke mogelijkheden er zijn om zelf aan de slag te gaan. Laat je volgende maand inspireren door DJ100’er Bart Bleijerveld die Better Future Factory oprichtte.