Hanneke van de Vijfeijke

Foto-Korn-Ferry

Hanneke van de Vijfeijke is 30 jaar oud en Country Sustainability Manager

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

Met het Sustainability team van IKEA Nederland ben ik elke dag bezig met het verduurzamen van onze eigen bedrijfsvoering, en het inspireren van zoveel mogelijk consumenten om een duurzamer leven thuis te leiden - binnen de grenzen van één planeet. Samen met alle functies binnen IKEA (van sales collega's, interieurontwerpers tot IKEA Food) ontwikkel ik projecten op om de duurzame keuze aantrekkelijk en betaalbaar te maken voor klanten. Ik houd me bezig met het integreren van duurzaamheid in de business op alle niveaus, en organiseer programma's om betrokkenheid en trots te creëeren rondom de duurzame ambities van IKEA - ik vind het belangrijk dat zo veel mogelijk collega's het gevoel hebben hieraan te kunnen bijdragen in hun dagelijks werk. Zo creëren we samen een duurzamer IKEA.

Doel

Afgelopen jaar heb ik de samenwerking tussen IMC Weekendschool en IKEA opgezet. Met meer dan 100 collega's uit geven we in onze 12 winkels het lesprogramma 'Een duurzaam leven thuis'. Daarmee geven we ruim 350 leerlingen van de weekendschool handvatten om beter met de aarde om te gaan.

Ook was ik afgelopen jaar projectleider voor de duurzame inrichting van eilandhuisjes op de Marker Wadden, een samenwerking met Natuurmonumenten en Landal Greenparks. Deze eilandhuisjes worden in de zomer geopend voor verhuur. Met dit initiatief willen we gasten tijdens hun verblijf laten ervaren dat design, comfort en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Bij de inrichting van de huisjes is gekozen voor natuurlijke en gerecyclede materialen. Energiezuinige keuzes en slimme oplossingen zorgen ervoor dat de impact op het milieu zo laag mogelijk is. Ook zal de inrichting onderhouden door middel van een furniture-as-a-service overeenkomst. Het doel van dit onderhoud is de levensduur van de meubels te verlengen, in lijn met de circulaire ambities van IKEA.

Actief bij

IKEA Nederland

Rol binnen initiatief

De samenwerking en het lesprogramma met IMC Weekendschool heb ik geinitieerd vanuit de missie om duurzaamheid leuk en relevant te maken voor 'the many'. We willen deze getalenteerde kinderen die extra kansen verdienen, meer leren over hoe je thuis duurzaam kunt leven. We laten de leerlingen ervaren hoe het is om als ‘sustainability influencers’ ook hun familie en vrienden enthousiast te maken voor duurzame keuzes. Doordat het programma wordt gegeven door IKEA gastdocenten, geeft dit hen ook een mooie rol als duurzaamheidsambassadeur. Tot slot adviseren de leerlingen ook onze klanten over hun duurzame tips - waardoor we maximale positieve impact creëeren!

Vanuit welke rol

Young professional