Frans De Heij

0F575AB1-CDF9-4749-B5AF-10FD339849B3

Frans De Heij is 28 jaar oud en Adviseur Energietransitie

Thema

Duurzame energie en energiebesparing

Initiatief

Ik werk voor het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam. Hierbij adviseer ik concrete projecten en borg dat het beleid dat op goed onderzoek berust.

Ik heb het Team Energietransitie opgezet binnen de gemeente Amsterdam (samen met een collega uiteraard) en deze laten groeien van 2 man/vrouw naar 13 in 2 jaar tijd. Dit zijn nu 13 adviseurs die op allerlei verschillende projecten de energietransitie vormgeven, dit loopt uiteen van het gebruik van restwarmte van datacenters, het terugwinnen van remenergie van tram & trein, en het toepassen van aquathermie bij de vervanging van de kademuren.

Daarnaast ben ik actief als bestuurslid (secretaris) van een lokale afdeling (700 leden) van een politieke partij met uiteraard de focus op duurzaamheid

Doel

Ik heb inhoudelijk bijgedragen aan de Transitie Visie Warmte van Amsterdam. Daarnaast heb ik beleid opgesteld en laten vaststellen voor Amsterdam omtrent de energievoorziening van nieuwbouw, waarbij we kiezen voor de meest duurzame variant (bijvoorbeeld door gebruik van restwarmte datacenters). Ik heb nu ongeveer 30 projecten geadviseerd in Amsterdam wat deze projecten concreet kunnen meenemen aan de energietransitie, uiteenlopend van miljoenenprojecten (Havenstad) tot hele kleine projecten met bijvoorbeeld enkele woonboten die willen verduurzamen.

Het trotst ben ik op het team dat er nu staat en de energietransitie in Amsterdam handen en voeten aan het geven is. Daarnaast vind ik het stoer dat we als gemeente durven te kiezen (op mijn advies) voor de meest duurzame oplossingen (zoals lage temperatuursystemen in nieuwbouw) ondanks alle mitsen en maren. De impact van deze keuze is groot, omdat Amsterdam ruim 100.000 woningen wilt bouwen en deze worden allemaal met een duurzame techniek van energie voorzien. Dit besluit kan ca. 1 miljoen GigaJoule (of 1 PetaJoule) aan primaire energie schelen per jaar. Dat is ongeveer evenveel als alle zon-pv productie in NL in het jaar 2018!

Actief bij

Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam

Rol binnen initiatief

Inhoudelijk trekker van het Team Energietransitie binnen het Ingenieursbureau van de Gemeente Amsterdam.

Vanuit welke rol

Young professional