X

Ben of ken jij iemand die bezig is met duurzaamheid en 32 jaar of jonger is?

Laat ons dan weten waar jijzelf of die ander mee bezig is. Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is!
 
geef op & tip ons

Fons Janssen

MM_20180609_Fons_LSVb_13-2

Fons Janssen is 24 jaar oud en Medeoprichter

Thema

Sociale innovatie

Initiatief

Fons verzamelt en verbindt jongeren en young professionals om invloed te hebben op lokaal, nationaal en Europees energie- en klimaatbeleid. Via het opzetten en ondersteunen van nieuwe stichtingen zorgt Fons dat iedereen tot 35 jaar gebruik kan maken van de nieuwe sociale infrastructuur die jongeren dichter bij experts, beleidsmakers en politici brengen.

Verder deelt Fons zijn ervaringen en praktijken met andere jonge Europeanen, om te zorgen dat andere landen van ons kunnen leren, maar ook andersom. Zo is het Duurzaamheidsoverleg van Politieke Jongeren organisaties geleid door de Jonge Klimaat Beweging zeer uniek, en ook dat young professionals zich sectoraal organiseren via KEK. Daarentegen kunnen Nederlandse jongeren leren van de Jonge Klimaat Raad in Denemarken die gewoon regelmatig aan tafel zitten met relevante ministers en de stichting voor de rechten van toekomstige generaties in Duitsland die goed bezig zijn om de belangen van toekomstige generaties te verankeren in de wet.

Met deze manier van werken doorbreekt Fons het gevoel van machteloosheid bij veel jongeren, ook in tijden van Corona, en zorgt hij dat er voldoende brood op de plak komt bij beleidsmakers. Fons is ervan overtuigt dat onze generatie in Europa de stroomversnelling is bij het halen van de klimaatdoelen. Het motto van Fons is immers: Realisten hebben gelijk, optimisten succes!

Doel

- Pilotbijeenkomst georganiseerd in de provincie Groningen voor jongerenparticipatie bij de Regionale Energie Strategie Groningen (50 young professionals + RES Voorzitter + Directeur New Energy Academy)
- Het meehelpen opstarten van Jong RES Nederland als adviseur community management om te zorgen dat jongeren participatie lokaal professioneel wordt opgezet. Jong RES Nederland is een initiatief van KEK en JKB. Hiermee zorgen we feitelijk dat jongeren in Nederland lokaal, nationaal en sectoraal de tools krijgen om hun visie en belang op tafel te krijgen.
- De gemeenschap van KEK verder uit laten groeien van 400 naar 700 ambassadeurs in 1.5 jaar. Hiermee helpen young professionals elkaar om hun kennis en kunde in te zetten voor sectoraal klimaatbeleid, hun organisatie sneller te verduurzamen en de maatschappij te tonen dat de jonge werkgeneratie al flink aan de slag is.
- Een EU/NL jongerentop georganiseerd in het Huis van Europa, Den Haag, over de Europese Green Deal in bijzijn van de Nederlandse klimaatgezant en de Europese Commissie.
- Een online Europese jongeren bijeenkomst om jongeren participatie te bevorderen met de Europese Klimaat Pact i.s.m. Generation Climate Europa

Actief bij

GreenDeal4Youth

Rol binnen initiatief

- Pilot Groningen: Voorgesteld binnen het KEK bestuur en leiding erin genomen.
- Jong RES Nederland: Concept mede-uitgewerkt, mede-gepichted in Den Haag, en momenteel trainen van de Jong RES coördinatoren.
- KEK: bestuursfunctie taak
- EU/NL Green Deal top: hoofd van de organisatie commité
- Climate Pact online event: hoofd van de organisatie commité

Vanuit welke rol

Student

Website

https://linktr.ee/greendeal4youth