Fides Lapidaire

Fides-Lapidaire

Fides Lapidaire is 24 jaar oud en Initiatiefnemer

Thema

Voedsel en landbouw

Initiatief

Onder het motto 'poep is goud waard' trekt BROODJE POEP langs festivals en evenementen om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de waarde die wij dagelijks creëren en wegspoelen.

De voedselkringloop is lek. Met wat wij dagelijks wegspoelen op het toilet, gaan belangrijke grondstoffen verloren. Met name fosfaat. Zonder fosfaat kan voedsel niet groeien. Fosfaatmijnen raken in hoog tempo leeg. Er zit niet anders op dat fosfaat terug te te brengen in de kringloop.

BROODJE POEP is begin 2020 gestart met een documentaire 'Let's talk about shit'. Van toiletbezoeker tot boer, van waterzuiveringsinstallatie tot wetenschappers gaat de documentaire op zoek naar de potentie van poep en onderzoekt zij welke stappen gezet moeten worden om het lek in de kringloop te dichten.

Doel

De BROODJE POEP stand heeft op vele evenementen en festivals, zoals die van MVO Nederland en De Week van de Circulaire Economie en de Dutch Design Week. Zo heeft BROODJE POEP aan duizenden mensen laten weten dat poep goud waard is. Dat bleef niet onopgemerkt. We waren te gast in radio-uitzendingen op NPO1 en VPRO, en televisie programma's van Omroep Brabant en RTL. Dagblad Trouw schreef over ons en wonnen we bijna de social design challenge van gemeente Eindhoven.

Begin april 2020 zouden we in samenwerking met DGTL een groot live experiment starten, maar SHIT, daar was corona.

Actief bij

Broodje Poep

Rol binnen initiatief

Als social designer verbaasde ik mij over hoe waardeloos poep voor ons is geworden. In het boek '4000 jaar kringlooplandbouw' is te lezen dat tot niet zo lang geleden het in China gebruikelijk was om na een diner bij je gastheer nog even het toilet te bezoeken. Als dank. De gastheer gebruikte dit als mest en sloot zo de voedselkringloop.

Om het lek in de voedselkringloop te sluiten en de waarde van poep te herontdekken, startte ik Broodje Poep. In onze stand is brood en soep te krijgen waarvan de ingrediënten zijn verbouwd met menselijke compost. Daar is niets vies aan, als het op de goede manier gebeurt. Op het droogtoilet dat aan de stand vast zit, kunnen bezoekers, net als de Chinezen vroeger, hun shit doneren.

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

http://www.broodjepoep.com