Femke Mureau

Femke Mureau

Femke Mureau is 32 jaar oud en Communicatieadviseur

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

Met Bureau Mureau help ik overheden en bedrijven om de transitie naar duurzame en efficiënte mobiliteit te versnellen. Zo werk ik in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de Connected Transport Corridors, een samenwerkingsverband waarbij de kansen van digitalisering worden gebruikt om het transport duurzamer, veiliger en efficiënter te maken. Ik ben binnen dit programma verantwoordelijk voor de communicatie en het stakeholdermanagement.

Doel

Het afgelopen jaar hebben zijn we live gegaan met twee corridors: in de Provincie Zuid Holland en in Zuid Nederland. Er zijn inmiddels zo'n 40 vervoerders aangesloten waarvan een aantal al echt connected rijdt. Dit betekent onder meer dat hun voertuig connectie maakt met slimme verkeerslichten op de route. Het verkeerslicht ziet de trucks aankomen, en geeft hen langer groen licht. Hierdoor hoeven ze niet te stoppen, wat een liter brandstof per keer bespaart.

De eerste resultaten zijn super goed: bij de connected trucks nam het brandstofgebruik af met maar liefst 6,1% procent, en er werd 26,2 procent minder vaak geremd. Vos Transport berekende dat 250 connected trucks door het vermijden van twee stops per dag – een heel voorzichtig scenario – een besparing oplevert van ruim 344.530 kg CO2-uitstoot, wat gelijk staat aan het planten van 1871 bomen!

Actief bij

Connected Transport Corridors

Rol binnen initiatief

Ik ben binnen dit programma verantwoordelijk voor de communicatie en het stakeholdermanagement. Ik zorg samen met het team dat er steeds meer vervoerders aanhaken, dat het netwerk van corridors steeds groter wordt, dat er meer wegbeheerders data aanleveren en dat meer marktpartijen diensten ontwikkelen op basis van die data.

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

http://www.connectedtransportcorridors.nl/