Eva van Genuchten

Bestuur1920-11

Eva van Genuchten is 25 jaar oud en Bestuurslid (Jonge Klimaatbeweging), Initiatiefnemer (Ben.r)

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

Eva is bestuurslid bij de Jonge Klimaatbeweging. Zij vertegenwoordigen meer dan 75 jongerenorganisaties op het gebied van duurzaamheid en klimaat. Dit doen zij bijvoorbeeld door het opstellen van de Jonge Klimaatagenda, het initiëren campagnes en het organiseren van de klimaatdialogen. De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een duurzame wereld door jongeren een stem te geven in het klimaatdebat. Haar rol is om samen met haar werkgroep de visie in de Jonge Klimaatagenda te concretiseren. Daarnaast is ze verantwoordelijk bestuurslid voor het Global Partnership waar jongeren in 9 partnerlanden samenwerken om ambitieuzere klimaatdoelen af te dwingen bij hun eigen overheid.

Maar ook in haar dagelijkse werkzaamheden staat duurzaamheid centraal. Zo is Eva de kartrekker van het project Ben·r waarin ze met haar team een ontwerp heeft gemaakt om te komen tot 100% first time right delivery van pakketjes. Aangezien 35% van de pakketjes niet in de eerste bezorgpoging bezorgd wordt, zou dit een enorme hoeveelheid vervoersbewegingen en CO2-uitstoot schelen. Nu de Corona-crisis ervoor zorgt dat de meeste mensen thuis zijn en hun pakket in ontvangst kunnen nemen weet Eva Ben·r in te zetten om de lokale winkeliers te steunen. Zij heeft snel een team verzameld en een prototype ontwikkeld om de winkelstraat in huis te halen en via chats en videobellen de lokale winkelier, die zelf geen webshop heeft, persoonlijk te kunnen spreken. Het pakketje wordt vervolgens per fietskoerier thuisbezorgd.

Doel

Bij de Jonge Klimaatbeweging ontwikkeld Eva met haar werkgroep 5 transitieplannen op het gebied van wonen, werken, onderwijs, voeding en mobiliteit. Hiervoor wordt met verschillende jongerenorganisaties samengewerkt die inhoudelijke kennis hebben op de thema’s. Het doel van de transitieplannen is om tot concrete oplossingen te komen voor het nu, maar ook voor over 5 of 10 jaar. Eva gaat hiermee het gesprek aan over politieke taboes. Klimaatverandering en duurzaamheid zijn namelijk niet links of rechts, maar hebben impact op iedereen in de samenleving.

Eva heeft samen met haar team voor de gemeente Zoetermeer een ontwerp gemaakt met als doel een revolutie in stadslogistiek te ontwikkelen. Het resultaat was een systeem genaamd Ben.r, een platform waarmee de consument weer in de macht komt over zijn pakket, zelf kan kiezen hoe een pakket bezorgd wordt en inzicht krijgt welk effect de keuzes hebben op de CO2 impact. In de coronacrisis heeft Eva binnen een maand een prototype voor een aangepast platform gebouwd: ‘Ben ‘r voor je lokale winkelier’. Nu wordt een pilot uitgevoerd in Utrecht met 10 winkeliers voor alle bewoners van Utrecht die weer bij hun favoriete winkel terecht kunnen.

Actief bij

Jonge Klimaatbeweging & Ben.r

Rol binnen initiatief

Eva is specifiek verantwoordelijk voor de implementatie van de Jonge Klimaatagenda en is hierbij een van de cruciale schakels tussen de stem van de jongeren en de overheid die het beleid maakt. Hierbij stuurt ze verschillende werkgroepen aan en onderhoudt ze intensief contact met bijvoorbeeld het ministerie van Buitenlandse zaken als het gaat om het organiseren van een jongeren paviljoen op de Klimaattop in Schotland.

Eva heeft vanuit haar baan bij Suit-case Ben.r op kunnen zetten waarvan zij nu een van de founders is. Met haar achtergrond als strategisch ontwerper is ze vooral bezig met het aansturen van het team en alle partners, het werven van de winkeliers en het front-end ontwerpen van de online omgeving.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://ben-r.nl/