Eva Schouten

The-Terrace_HR_The-Headhshot-Studio_02

Eva Schouten is 28 jaar oud en Sustainability Consultant

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

De wereld vraagt om nadrukkelijke transformatie van organisaties en bedrijven. Een minder slechte impact maken op de wereld, of een mooi verhaal als ‘windowdressing’ is en mag niet genoeg zijn.
Als duurzaamheid consultant daag ik om deze reden bedrijven en organisaties uit om in beweging te komen, het roer om te gooien, en een nadrukkelijke positieve impact te maken. Dit doe ik nu een aantal jaar als onderdeel van The Terrace, een creatief en vooral actief strategie bureau voor duurzaamheid in Amsterdam. Daarmee help ik niet alleen grote internationaal opererende bedrijven om hun business model te transformeren naar een nieuwe vorm, maar ook juist de kleinere voorlopers die laten zien dat het beter kan.

Mijn expertise, en aanpak, gaat om het integreren van duurzame, en regeneratieve, strategieën in alle facetten van een organisatie, met nadrukkelijke focus op de nationale en internationale productieketens. Ik was voorheen onderzoeker in verschillende productieketens. Ik stond daarvoor zelf een tijdje met m’n voeten in de klei van verschillende cacaoplantages en goudmijnen. Nu, in een iets andere setting, zet ik me nadrukkelijk in om juist dit soort ketens maximaal transparant te maken en bedrijven te helpen actie te ondernemen. In onze steeds meer verbonden wereld kan namelijk iedere organisatie een bron van positieve verandering zijn en als we anders gaan ondernemen, zijn er oplossingen genoeg.

Doel

Door partijen te blijven uitdagen, en ze ook aan elkaar te verbinden, help ik de transitie naar een nieuwe, duurzame en circulaire economie te versnellen in onder anderen de voedsel-, kleding- en energie sector. Ik ben hiervoor bewust onafhankelijk adviseur geworden omdat ik geloof dat ik daarmee kan zorgen dat we met z’n allen net een beetje sneller gaan. Binnen één bedrijf of één bepaalde sector is er namelijk al snel de behoefte om zo snel te gaan als je snelste voorganger. Inmiddels doe ik dit voor tientallen bedrijven en organisaties zoals: Danone, Port of Amsterdam, A.S. Watson, Albert Heijn, Het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en MilieuCentraal.

Een aantal voorbeelden:
- Ik werk met FMCG multinationals aan implementeren van hun globale duurzaamheidsstrategie op verschillende locaties en in de keten
- Ik ondersteun verschillende bedrijven om een B Corp status te behalen, en deze continu te verbeteren. De missie is hier om ervoor te zorgen dat ieder bedrijf een 'business for good' kan worden.
- Ik werk aan de ontwikkeling van transparante, gecentraliseerde en digitaal verbonden waardeketens, waarbij bedrijven duurzaam met leveranciers samenwer

Actief bij

The Terrace

Rol binnen initiatief

Ik ben nu twee jaar bezig met het opzetten en uitrollen van een combinatie van diensten gericht op het vaststellen en implementeren van een duurzaamheidsstrategie. De precieze aanpak hangt natuurlijk af van de situatie en startpunt van een organisatie, maar doorloopt soortgelijke stappen. Dit omdat duurzaamheid eigenlijk nooit 'af' is en organisaties zo continue blijven verbeteren. Op deze manier kan letterlijk elk bedrijf een bron van positieve verandering worden. Deze combinatie van diensten voer ik uit in samenwerking met een gedreven strategie-team, maar ook met andere bureaus of organisaties zoals B Lab, de organisatie achter de B Corp Certificering.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.theterrace.nl/