Eva Dassen

fbt

Eva Dassen is 21 jaar oud en Nationale Coordinator & Co-project coordinator "Democratische innovatie & Klimaatrechtvaardigheid”

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Het afgelopen jaar heb ik mij fulltime ingezet als coördinator van het project "Democratische Innovatie & Klimaatrechtvaardigheid" en als klimaatactivist bij de beweging Extinction Rebellion NL.
Binnen het project "Democratische Innovatie & Klimaatrechtvaardigheid" houd ik mij bezig met democratische middelen die een eerlijke en groene transitie kunnen faciliteren.
Ik voel me geroepen tot democratische vernieuwing omdat de wetenschap helder is, maar de politiek er maar niet uitkomt. Daarom heb ik mij bezig gehouden met de campagne rondom 'Burgerberaden'. Burgerberaden zijn een inclusieve en effectieve manier om tot rechtvaardig en gedragen klimaatbeleid te komen. Binnen deze campagne heb ik verschillende activiteiten gecoördineerd en ondersteund, zoals het opzetten van de strategie, coalitie opbouw, outreach, trainingen en het stimuleren van lokale Burgerberaden. Voor meer informatie over Burgerberaden (en het tekenen van de petitie): https://www.burgerberaadklimaat.nu/

Daarnaast heb ik bij Extinction Rebellion NL onder andere de rol als nationale coordinator vervuld en kunnen bijdragen aan de bewegingsopbouw en strategische ontwikkeling. Ik heb me ook bezig gehouden met de interne democratie, Sociocratie en People's Assemblies. Omdat ik het belangrijk vind dat we niet alleen dingen eisen van de overheid, maar ook beoefen en belichamen waar we voor staan. Zowel verzet als verbeelding van nieuwe manieren van samenleven. Meer info:
https://www.evadassen.nl/

Doel

Met de 'Burgerberaad Campagne' hebben we onder andere een coalitie opgebouwd met ongeveer 60 organisaties en bewegingen. We zijn een petitie gestart (zie: burgerberaadklimaat.nu) en hebben een manifest geschreven. Ook is het 'Burgerberaad Klimaat & Milieu' in vele partijprogramma's terecht gekomen, waaronder in die van CDA, GroenLinks, PvdD, Bij1 en D66.
En is naar aanleiding van de motie 'Mulder', de commissie Brenninkmeijer aangesteld, waar een positief advies voor Bugerberaden uit volgde.
De hoop is nu voor een ambitieuse Burgerberaad in het regeerakkoord komt.

Als Extinction Rebellion NL hebben we ook een 'position paper' geschreven om onze positie en kennis te delen. Wij hebben ook reeksen webinars gehouden, en zijn we diverse keren uitgenodigd voor programma's bij 'Pakhuis de Zwijger', panels, podcasts, etc.

Ik heb deze activiteiten natuurlijk niet alleen ondernomen en ben dankbaar voor iedereen die zich vrijwillig heeft ingezet. Meer info: https://extinctionrebellion.nl/burgerberaad
Tot slot hebben de acties van XRNL geleid tot een verschuiving in het debat over de klimaatcrisis en heb ik direct en indirect bij kunnen dragen aan de organisatie hiervan.

Actief bij

Extinction Rebellion Nederland

Rol binnen initiatief

Voor het project "Democratische Innovatie en Klimaatrechtvaardigheid" was ik de initiatiefnemer en heb ik samen met anderen dit project gecoordineerd. Ik coordineerde met name de 'Outreach Campagne', de 'Future of Democracy' circle, de 'Lokale Burgerberaden' circle en was actief bij het opzetten van de coalitie, de strategie, etc.

Daarnaast was ik actief als Nationale Coordinator binnen XRNL, en heb ik diverse voorstellen geschreven ter verbetering van de organisatiestructuur en heb ik geholpen met het opzetten van de strategie voor de Lenterebellie.

Tot slot heb ik vele trainingen binnen de beweging georganiseerd. Zodat wij onszelf verder kunnen ontwikkelen en op die wijze aan een betere wereld kunnen bijdragen. Trainingen als 'Deep Democracy' en 'Facilitatie'.

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

https://extinctionrebellion.nl/burgerberaad/