Esmee Myrthe Jiskoot

DSC2913

Esmee Myrthe Jiskoot is 28 jaar oud en Co-founder

Thema

Voedsel en landbouw

Initiatief

Ik ben één van de oprichters en eigenaren van Café de Ceuvel; een restaurant op duurzame broedplaats De Ceuvel in Amsterdam-Noord dat de overgang naar een duurzame en circulaire economie wil katalyseren. Ik ben het gezicht van het bedrijf, geef interviews, tours en presentaties om ons verhaal en onze kennis zoveel mogelijk te verspreiden.

In de horeca wordt gelukkig steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid. Helaas geldt dit niet voor ons Pensioenfonds Horeca en Catering. In samenwerking met de fair future generators (een initiatief van miliedefensie), zetten wij ons in om het pensioenfonds te verduurzamen. Zie hier onze campagne; http://viespensioen.nl/
Mijn rol is dit project is het begeleiden van de jongeren, en hun ondersteunen waar nodig vanuit mijn expertise.

Na jaren mezelf keihard in te hebben gezet om de wereld te verbeteren ben ik vorig jaar in een burn-out terecht gekomen. In deze periode heb ik op een harde manier geleerd hoe je boven alles eerst goed voor jezelf moet zorgen. Doormiddel van yoga en meditatie vindt ik meer balans in mijn leven. Ik ben yoga docent, en ondersteun mede ondernemers en iedereen die hier zin in heeft in hun reis naar binnen. In beter voor jezelf zorgen, en daardoor duurzamer in het leven staan. Ik deel mijn ervaringen over de combinatie duurzaamheid en mindfullness ook via social media om hierin zoveel mogelijk mensen te inspireren. Je kan zien hoe via mijn instagram account @esmeejiskoot of via facebook.

Doel

Al 6 jaar zijn we bezig om met Café de Ceuvel de overgang naar een duurzame economie te katalyseren. We werken aan deze missie op drie manieren.

Ten eerste gaan we op zoek naar wat écht goed eten is, dat niet alleen lekker en betaalbaar is, maar ook een positieve impact heeft op de planeet. Zo zetten we samenwerkingen op met stadslandbouwinitiatieven en innovatieve producenten, om te laten zien dat je geen concessies hoeft te doen als je duurzaam wil eten en drinken.

Ten tweede zijn we heel bewust bezig met de stofstromen op De Ceuvel en proberen we op ons eigen terrein zoveel mogelijk kringlopen te sluiten. Zo winnen we fosfaat terug uit urine en hebben we een kas op het dak met een aquaponic systeem waar we ons eigen voedsel verbouwen.

De derde pilaar is educatie. Doormiddel van culturele én duurzame programmering leren we bezoekers op een uitdagende, leuke en interactieve manier over de grote uitdagingen waar wij als mensheid voor staan in de 21ste eeuw en op welke manieren we deze samen kunnen aanpakken.

Cafe de Ceuvel is zowel nationaal als internationaal veel in de media, we hebben meerdere prijzen gewonnen en zijn een voorbeeldfunctie voor duurzame horeca.

Actief bij

Cafe de Ceuvel

Rol binnen initiatief

Ik ben mede-oprichter van Café de Ceuvel. Samen met een enthousiast team willen we binnen de horeca een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van duurzaamheid en werken we hard aan samenwerkingen met initiatieven die een waardevolle bijdrage leveren aan de toekomst van de planeet.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://deceuvel.nl/nl/cafe/cafe-home/