Esmee Jiskoot

12640342_1261416573871971_7413986339576539405_o-1024x1024

Esmee Jiskoot is 25 jaar oud en Co-Founder

Thema

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Initiatief

Samen met mijn vrienden Joey Hodde en Toon Maassen zijn we drie jaar geleden Café de Ceuvel gestart. Wij willen graag een verschil maken in de wereld, en dat begint op je bord. Het wereld voedselsysteem is een van de grootste oorzaken van klimaatverandering en een scala aan andere sociale problemen. Wij zijn daarom op zoek naar wat écht goed eten en drinken is. Dat gaat verder dan een labeltje waar ‘biologisch’ op staat. We werken samen met een hele reeks aan initiatieven die ervoor zorgen dat ieder bordje, biertje en drankje dat we op tafel zetten ervoor zorgt dat de wereld een beetje mooier wordt.
Daarnaast zijn we op ons eigen terrein hard aan de slag om een hoop verschillende kringlopen te sluiten! Zo winnen we fosfaat terug uit urine, hebben we een kas op het dak met een aquaponic systeem en drijvende tuinen waar we voedsel verbouwen en zijn we ‘s werelds eerste Biogasboot aan het bouwen, waarop we ons groenafval kunnen vergisten tot methaan, waar onze chefs dan weer op kunnen koken!

Verder zit ik het bestuur van duurzame broedplaats de Ceuvel als secretaris.
Ik zet me in voor de Young Club of Rome, zo hebben we afgelopen jaar een duurzaam diner georganiseerd.
Ik geef tours over de plek en vertel graag het verhaal aan iedereen die het wil horen, van nationale tot internationale media. Ik wordt uitgenodigd om te komen spreken op plekken, van Pakhuis de Zwijger tot aan een congres op de Lund University in zweden om op deze manier een groter publiek te kunnen inspireren.

Doel

Samen met Joey en Toon zijn we op heel jonge leeftijd een project aangegaan waar we in geloofden, het starten van Cafe de Ceuvel. Een bottom-up project waarbij we doormiddel van een crowdfunding geld bij elkaar hebben gekregen om te kunnen beginnen aan onze droom. Een duurzaam podium waardoor we een groot publiek zouden kunnen inspireren en op een positieve manier over duurzaamheid kunnen leren. En dat is gelukt!
Nog voor dat we openden heeft Cafe de Ceuvel veel aandacht gekregen in de nationale en internationale media. We worden vaak genoemd als een van de meest duurzame Café-restaurants van Nederland. Zo heeft een Japanse zender dit jaar een documentaire gemaakt over Cafe de Ceuvel.
We hebben de Entree 'dare devil award' gewonnen voor horeca plek met een uitzonderlijke missie in 2014.
Ik ben genomineerd voor de VIVA-400 in de duurzame categorie.
Samen met Tycho Hellinga hebben we een duurzame programmering opgezet waarbij we veel verschillende groepen over duurzaamheid kunnen vertellen. Doormiddels van DIY workshops proberen we niet alleen groepen te vertellen maar ook direct aan het werkt te zetten om zo de wereld een beetje mooier te maken.

Actief bij

Cafe de Ceuvel

Rol binnen initiatief

Ik ben samen met mijn vrienden dit project 3 jaar geleden begonnen, en probeer nu met alle energie die ik heb de plek nog meer te verduurzamen om zo een voorbeeld te zijn voor andere horeca plekken, en iedereen die ons bezoekt, of op een andere manier over ons hoort te inspireren.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://deceuvel.nl/nl/cafe/cafe-home/