Erwin van der Zwaag

Foto-Founder-Waste-Works-E.C.-van-der-Zwaag

Erwin van der Zwaag is 28 jaar oud en Founder

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

In augustus 2019 heb ik Waste Works opgericht. Met deze startup wil ik gemeentes en bedrijven helpen om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Dit doe ik door impact en awareness te creëren.
Waste Works heeft een trottoir ontwikkeld met betontegels die 80-90% minder CO2 uitstoten bij de productie, dan normale tegels. Verder is dit trottoir klimaatadaptief: het buffert regenwater en geeft dit af aan de grond. Om zo wateroverlast te voorkomen, steden af te koelen en biodiversiteit te doen groeien.
Daarnaast zijn we een tegel aan het ontwikkelen van geupcycled plastic doppen. Daar zal een voetstap in komen te staan die staat voor een stap in de goede richting. Tevens kan deze tegel zorgen voor 45% meer gebruik van watertappunten of vuilnisbakken. Uiteraard zien ze er ook nog eens hartstikke mooi uit en fleuren ze zo het straatbeeld op. Helemaal circulair, milieuvriendelijk en geproduceerd in een sociale werkplek!

Doel

Met Waste Works heb ik de Awesome Award gewonnen voor "The Most Awesome Idea Ever" in de categorie groen van de Awesome Foundation en zijn we daarnaast genomineerd voor zowel de ASN Wereldprijs als de RET Award.

Verder is Waste Works de samenwerking aangegaan met The Green Village een proeftuin van de TU Delft en de EU. Hier zullen we het Waste Works Buffertrottoir verder verbeteren.

Voordat ik begon met fulltime ondernemen, had ik een andere startup: Opklappert. Opklappert produceert balkonmeubels i.s.m. een sociale werkplek. Die meubels worden gemaakt van duurzaam PEFC Douglas hout, dit betekent dat er geen bos verdwijnt door de houtkap die hiervoor nodig is. Daarnaast wordt er per verkocht product een boom extra geplant door Trees.org. Dit bedrijf is nu doorverkocht zodat ik 100% kan focussen op Waste Works.

Actief bij

Waste Works

Rol binnen initiatief

Waste Works bedacht en opgericht.

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

https://www.wasteworks.nl/