Erwin van der Zwaag

Erwin-vd-Zwaag

Erwin van der Zwaag is 29 jaar oud en Founder

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Klimaatverandering heeft steeds extremer weer tot gevolg. Lange periodes van droogte worden afgewisseld met korte, maar hevige stortbuien. Het afvoeren en bufferen van hemelwater vergt hierom ook een andere aanpak. Daarom begon Erwin in 2019 Waste Works ontwikkelde hij een nieuw trottoir! Waste Works helpt gemeentes om de transitie naar circulair en klimaatadaptief te maken.

Het Waste Works Buffertrottoir is gemaakt van biobased, circulaire betontegels die 80 – 90% minder CO2 uitstoten bij de productie dan traditionele betontegels. Direct onder deze tegels ligt een innovatief en sterk krattensysteem dat tot 130 liter water per vierkante meter kan bufferen. Zo voorkomt het trottoir wateroverlast op straat. Regenwater stroomt langs de waterpasserende tegels het krattensysteem in, waar het water wordt geborgd. Vanuit het krat zakt het water dan langzaam de bodem in.

Zo maakt het Waste Works Buffertrottoir van straten een soort sponsen die ervoor zorgen dat er geen wateroverlast is, dat bovendien de stad afkoelt en dat groen in de omgeving een voedzamere bodem heeft. Zo helpt ons trottoir ook de biodiversiteit in de stad. Het trottoir is dus niet alleen circulair, maar ook klimaatadaptief!

Let's pave the road to the future!

Doel

Afgelopen jaar:
Heeft Waste Works met enkele ketenpartners de subsidie Circulaire Ketenprojecten binnengehaald.
Heeft C-Creators het WWBT opgenomen in de publicatie over hoe je de openbare ruimte circulair inricht.
Zijn er met meerdere gemeentes gesprekken gestart voor een echt project.
Is er een prototype sensor gemaakt die het Waste Works Buffertrottoir slim maakt.
Is er een mooie relatie gestart met Klimaatkrachtig Delfland.
Verscheen Waste Works op het Verkeersnet Journaal.
Verscheen Waste Works op The Future of Us Festival.
Verscheen Waste Works in de eerste aflevering van de Klimaatkrachtig TV Tour.

Verder is daarvoor met Waste Works de Awesome Award gewonnen voor "The Most Awesome Idea Ever" in de categorie groen van de Awesome Foundation en zijn we genomineerd voor zowel de ASN Wereldprijs als de RET Award en verscheen Waste Works op Radio Circulair.
Waste Works werkt samen met The Green Village, een proeftuin van de TU Delft en de EU. Hier verbeteren we het Waste Works Buffertrottoir verder.

Voor Waste Works startte Erwin al het bedrijf Opklappert dat duurzame balkonmeubels produceerde i.s.m. een sociale werkplek.

Actief bij

Waste Works

Rol binnen initiatief

Waste Works bedacht en opgericht.

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

https://www.wasteworks.nl/