Erik Bottema

ErikBottema

Erik Bottema is 28 jaar oud en Concept Developer Circular Buildings

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

Erik heeft als student Industrieel Ontwerpen een circulair business model ontworpen en voor verschillende bedrijven ingezet. Daarna werkte hij bij een circulair adviesbureau, Null, om circulaire mogelijkheden in bijvoorbeeld grote organisaties in de zorg in kaart te brengen en te implementeren. Sinds een jaar is hij fanatiek aan de slag bij Hemubo als conceptontwikkelaar circulaire gebouwen.

Doel

Erik runde met 4 anderen een circulair adviesbureau, Null, totdat Hemubo riep om een specialist met een frisse blik. Het bedrijf is voornamelijk actief in de sociale woningbouw. ‘Woningcorporaties hebben het meeste vastgoed en dus de meeste grondstoffen van Nederland in handen. Bij hen ligt een grote verantwoordelijkheid om circulair te bouwen.’ Aan Erik de taak om circulariteit aan te jagen binnen Hemubo’s projecten, van nieuwbouw tot renovatie en zelfs het dagelijks onderhoud.

Volgens Erik is onderhoud een niet te onderschatten onderdeel van de circulaire economie. ‘Uiteindelijk gaat het om materialen zo lang mogelijk mee te laten gaan. Zonder onderhoud zouden we alles weggooien.’ Tegelijkertijd ziet hij ook dilemma’s. ‘Kan je nou beter elke 7 jaar schilderen met een vervuilende verf of elke 5 jaar met een duurzame verf? Om antwoorden te vinden moeten we af en toe iets nieuws proberen, gelukkig staan onderhoudsbedrijven en opdrachtgevers daar steeds meer voor open.

Momenteel is Hemubo een circulair houten kozijn aan het testen met A. van Liempd Sloopbedrijven, Wesselink Kozijnen en woningcorporatie Stadgenoot. ‘In het ene renovatieproject hebben we houten kozijnen vervangen

Actief bij

Hemubo

Rol binnen initiatief

Ontmoet Erik Bottema (27), van student Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft naar aanjager van circulariteit in het vastgoedonderhoud.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.onderhoudnl.nl/weekvandecirculaireeconomie/woensdag