Emmy Van Daele

intro_emmy

Emmy Van Daele is 28 jaar oud en Sustainability promotor and coordinator

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Als onderzoeker bij Wageningen University (WUR ) focus ik me op het nog verduurzamen van de duurzaamste universiteit in de wereld. Na de grote infrastructurele verduurzamingen die een grote verbetering vormden voor foot print van onze campus, liepen we tegen de volgende uitdaging aan namelijk gedragsverandering. Hiervoor zag ik dat initiatieven vanuit de medewerkers nodig waren om de volgende stap te zetten dus startten we de Reuse Revolution. Met een specifiek doel om de single-use items op de campus te verminderen hebben we in eerste instantie gefocust op de plastic wegwerpbekers. Door middel van ludieke acties zoals een CUPtopus uit wegwerpbekers, vormde dit de basis ervaring om duurzame veranderingen binnen de organisatie nog groter te gaan aanpakken. Hiervoor hebben we samenwerkingen opgezet tussen WUR bestuur en de cateraars . Succesvolle acties hebben veel plastic bekers verminderd maar afgelopen jaar heb ik ook een internationaal herbruikbaar beker systeem (BillieCup) geintroduceerd op campus en in de gemeente (vanaf sept 2020). De acties rond plastic vermindering legden een goede basis om breder met verduurzaming binnen het onderwijs en op de campus aan de slag te gaan de laatste jaren. Zo heb ik een Green impact werkgroep gestart in ons gebouw om awareness te creeeren en structurele en gedragsverandering te realiseren. Via sociale media promoot ik o.a.zero waste, lokaal en plantaardige voeding, ploggen, circulaire economie en leeninitiatieven.

Doel

Met reuse revolution hebben we afvalvermindering op de agenda gekregen bij bestuur en catering, veel bewustzijn gecreeerd en een nudging geintroduceerd door korting in alle kantines bij hergebruik van een beker. Daarnaast is mijn doel de wegwerp cultuur te beindigen en daarom heb ik een internationaal herbruikbaar cup systeem geintroduceerd bij de campus, gemeente en lokale bedrijven. De pilot (uitgesteld door corona) zou uitwijzen of we het op grotere schaal kunnen implementen, hiervoor staan we met andere campussen in contact. Het Green Impact team heb ik opgestart en coordineer ik met acties zoals : afval verzamel wandelingen, recycling verbeteren en meer gescheiden afvalstromen ophalen, minder energie verbruik door shut the hood project in het lab, plantaardige gerechten promoten door bv. een thank-your-colleague bake sale, potlucks organiseren, voedselverspilling beperken na cateringactiviteiten en vegetarische opties als default instellen voor catering, duurzame aankoop opties introduceren zoals herbruikbare notablok, handleidingen maken voor thuis en werk te verduurzamen bv. workshop over alternatieve meetings met digitale tools & duurzame reisopties.

Actief bij

Reuse Revolution, Green impact & Billie cup

Rol binnen initiatief

Reuse Revolution heb ik mee opgestart, campagnes bedacht en uitgewerkt, cruciale samenwerkingen geinitieerd.
Green impact, heb ik opgestart binnen ons gebouw , het vormde een framework voor de vele verduurzaamingsacties waar ik al mee bezig was. Intussen hebben we een team van 7 mensen die hier vrijwillig aan bijdraagt, die ik coordineer en waarbij ik de nodige samnenwerkingen heb opgezet met andere afdelingen zoals contractmanagers van afvalverwerking.
BillieCup, belichaamt volledig het droombeeld die ik op campus en liever nog grotere schaal wou uitvoeren, toen ik dat idee uitgevoerd zag heb ik hen meteen gecontacteerd en er is nu een sterke samenwerking ontstaan waarbij ik de contacten heb gelegd voor het gemeentelijk project en ook met andere campussen voor uitbreiding na de pilot.

Vanuit welke rol

Student

Website

https://www.greenofficewageningen.nl/blog-post/reuse-revolution-reduce-single-use-plastic-campus/