Emmelien Venselaar

Emmelien-Venselaar

Emmelien Venselaar is 28 jaar oud en Adviseur Duurzaamheid

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

Emmelien werkt sinds twee jaar bij het Expertisecentrum Duurzaamheid van ASN Bank. In haar huidige rol als Duurzaamheidsadviseur is ze medeverantwoordelijk voor het (door)ontwikkelen van het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank wat ook geldt voor de Volksbank. Ook onderzoekt zij beursgenoteerde bedrijven, duurzame energieprojecten en green bonds op gebied van duurzaamheid. Dit werk raakt de kern van ASN Bank: Emmelien analyseert of de geldstromen naar bedrijven en projecten gaan die passen bij de duurzame missie van de bank. Deze ervaring neemt ze mee om intern en extern de duurzame missie van ASN Bank uit te dragen. Ze geeft op eigen initiatief geregeld presentaties aan nieuwe Volksbank trainees, waar ASN Bank onderdeel van is. Ook geeft ze gastcolleges, zoals onlangs aan Wageningse economiestudenten voor een vak over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Daarnaast is Emmelien binnen ASN Bank verantwoordelijk voor het thema Plastic. Hiervoor heeft zij het afgelopen jaar nieuw investeringsbeleid geschreven voor dit thema, waarvoor ze veelvuldig moest schakelen met interne en externe stakeholders. Daarnaast is ze betrokken bij twee werkgroepen van het Plastic Pact, een industrie-initiatief om meer met minder plastic te doen. Ze onderzoekt momenteel hoe ASN Bank opinieleiderschap op dit onderwerp kan uitdragen, bijvoorbeeld door het publiceren van prikkelende opinieartikelen over plastic.

Doel

Emmelien is het trotst op haar deelname aan de Partnership Verkiezing 2021. Dankzij haar doet de Volksbank dit jaar voor het eerst met een team mee aan deze startup bootcamp. Het traject past goed bij Emmelien: het biedt de kans om interdisciplinair samen te werken met collega’s, zich te verdiepen in een nieuw duurzaamheidsthema en is een mooie gelegenheid voor persoonlijke ontwikkeling. Samen met een team van vier collega’s heeft ze acht maanden lang hard gewerkt aan de ontwikkeling van een duurzame propositie over duurzaam wonen. De propositie ‘GroenPoen’ gaat om het standaard aanbieden van een duurzaamheidsdepot en energiebespaaradvies aan alle nieuwe hypotheekklanten. Emmelien werkt er nu aan om deze propositie daadwerkelijk te lanceren in de winkels van de Volksbank-merken, zodat meer mensen toegang hebben tot duurzaam wonen. En dat is niet alleen goed voor mensen hun portemonnee (lagere energierekening), maar ook voor het klimaat.

Actief bij

ASN Bank - propositie GroenPoen

Rol binnen initiatief

Binnen het team waarbij de propositie GroenPoen is ontwikkeld, is Emmelien verantwoordelijk voor de externe contacten en partnerships. Een mooie rol voor haar omdat ze niet bang is om bij nieuwe mensen aan te kloppen, graag het voortouw neemt, het leuk vindt om mensen met elkaar te verbinden en doorvraagt tot ze iets volledig begrijpt. De professionele pitchvideo waarvoor ze is geïnterviewd helpt het team nu om stemmen te werven voor de verkiezing van de winnaar (zie het filmpje dat staat bij de website van het initiatief).

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.youtube.com/watch?v=imiYSqYu-mE