Emma van der Leest

Emma_liggend

Emma van der Leest is 26 jaar oud en Creatief directeur en founder

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

Afgestudeerd als product ontwerper met een grote interesse in wetenschap, ben ik in het oude Tropicana zwembad te Rotterdam (nu BlueCity), het BlueCity lab aan het opzetten. Tijdens mijn studie heb ik mij gespecialiseerd als biodesigner, het ontwerpen met levende organismen zoals schimmels, bacteriën, algen en cellen. Hiervoor startte ik twee jaar geleden een driedelig laboratorium om voor dit gedachtengoed een fysieke plek te claimen en lineair ontwerpen te vervangen door ontwerpen met een positieve impact: BlueCity Lab.

Het BlueCity Lab bevindt zich in de kleedkamers van het oude zwembad waar BlueCity ook is gehuisvest. uit tot een driedelige werkplek (een keuken, een laboratorium en een werkplaats), open toegankelijk voor wetenschappers, ontwerpers en ondernemers die de ontwerpen
uit de natuur willen toepassen voor product en materiaal ontwikkeling.

Als creatief directeur leid ik de onderzoeken, niet alleen met bacteriën en schimmels, maar ook met reststromen zoals boorslib wat vrij komt bij de verbouwing, of met tomatenstengels, waar een opdracht ligt vanuit het Westlab om een stof van te ontwikkelen.

Naast BlueCity ben ik nog zelfstandig ondernemer, geef ik les op o.a. de Willem de Kooning Academie om de nieuwe generatie ontwerpers klaar te stomen voor de nieuwe circulaire economie en ze met nieuwe technieken uit de biologie te laten werken. Ook werk ik nog voor mijn voormalige stage begeleider, Suzanne Lee in New York aan een conferentie genaamd Biofabricate.

Doel

Ik ben in 2015 cum laude afgestudeerd aan de Willem de Kooning, mijn afstudeerwerk is door de academie gepubliceerd in een boek: Form Follows Organism, the biological computer. Ik ben voor twee prijzen genomineerd, maar helaas bij de laatste drie niet gewonnen, mensen vinden het toch een beetje raar als je werkt met micro-organismen als ontwerper. Ik heb met mijn werk op nationale en internationale beurzen gestaan en in binnen en buitenland gesproken voor groot publiek. Ik heb afgelopen november voor TedxRotterdam mogen spreken. Daarnaast ben ik vol lof dat ik vanaf het begin al bij BlueCity aangesloten ben en heel veel mensen heb mogen leren over biodesign en de circulaire economie, dat is een ware schat, impact maken. Niet lullen maar poetsen. Het BlueCity Lab is mijn baby, en als het een puber is ben ik trots dat ik het eerste multi disciplinaire laboratorium in Nederland heb mogen oprichten.

Actief bij

BlueCity Lab & Emma van der Leest Design & Research

Rol binnen initiatief

Het BlueCity Lab heb ik geïnitieerd. Het idee kwam eigenlijk voort uit een frustratie, namelijk dat ik als ontwerper geen lab in kwam, zelfs niet van de TU. Geen bèta achtergrond, nauwelijks kennis van wetenschappelijke vakken. Ik was en ben er van overtuigd dat als we innovatie willen stimuleren, de handen ineen moeten slaan, en die schatten uit het laboratorium moeten omzetten naar schaalbare producten. Siemen Cox van RotterZwam zag mijn presentatie toen ik net was afgestudeerd en nodigde me uit om bij BlueCity langs te komen, het was toen net gekocht. Vanaf het begin af aan bedenk ik de visie en missie van het lab, we zijn inmiddels een stichting geworden, dus we hebben ons eigen verdien model. Ondanks dat het nog niet af is, we een brand hebben overleefd zijn we al wel van start gegaan

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://www.bluecity.nl