Emma van der Leest

ZOE5492

Emma van der Leest is 28 jaar oud en Biodesigner & Founder/creative director

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

Ik ben een biodesigner. Ik gebruik microorganismen als mijn gereedschap. Samen met wetenschappers werk ik aan biologische materialen, van inkten tot coatings en textiel gemaakt met behulp van bacteriën, gisten en schimmels. Ik spreek (inter)nationaal over mijn werk en exposeer dat ook. Ik heb in 2016 het BlueCity Lab opgericht, het open-source laboratorium en werkplaats binnen broedplaats BlueCity in Rotterdam. Daarnaast ben ik onderzoeker in het Biobased Art & Design lectoraat. Een samenwerking van de TU Delft, Avans University en de Willem de Kooning Academie. Hier onderzoek ik een waterbacterie die structurele kleur produceert. Dit is geen pigment maar een weerspiegeling. Ik onderzoek hoe we hierbij bijvoorbeeld oppervlakten en textiel kunnen kleuren zonder giftige kleurstoffen te gebruiken. Daarnaast geef ik in biodesign op de Willem de Kooning Academie, Design Academy in Eindhoven en op Central Saint Martins in Londen.

Doel

In de afgelopen jaren ben ik genomineerd voor een aantal prijzen. Ik heb de Border Sessions Award gewonnen in 2018 en voorgedragen voor de Dutch Design Award 2019, de Dolf Henkes Prijs een van de 4 nominaties in Rotterdam. Hierbij mocht ik ook een nieuw werk vervaardigen die 3 maand geëxposeerd stond in TENT te Rotterdam. Ik werk (inter)nationaal op het gebied van Biodesign, onder andere werk ik elk jaar mee aan de Biofabricate Conferentie, de conferentie in New York op het gebied van Biofabricatie, design en technologie. Afgelopen jaar was ik de winnaar van de Bio Art & Design Award 2019 samen met mijn groep met o.a. twee professors van de Radboud Universiteit. We hebben een 100% natuurlijke coating ontwikkeld van een schimmel om mijn bioleer (gefermenteerd van bacteriën en gisten) te coaten tegen degradatie en waterdicht te maken. Met dit project gaan we nu verder. Ik spreek internationaal over mijn werk, op academies, conferenties en een toppunt van even geleden was wel een TedX talk in Rotterdam geven.

Ook mijn afstudeerwerk is als boek uitgegeven door de Academie: Form Follows Organism: the biological computer (ISBN 978-94-92479-02-0)

Actief bij

Eigen, en BlueCity Lab Rotterdam

Rol binnen initiatief

BlueCity Lab is een idee dat ontstond nadat ik als ontwerper aan de kunstacademie veel tegenslagen ondervond toen ik graag wilde samenwerken met wetenschappers. Uiteindelijk na een stage in Londen bij een bekende Biodesigner (Suzanne Lee), en contacten aan de UCL had gelegd was ik er van overtuigd dat er zo'n plek in Rotterdam moest komen. In de tussentijd heb ik veel gewerkt in andere biolabs en de Waag in Amsterdam. Via de heren van RotterZwam, die ook een van de initiatiefnemers zijn van BlueCity kreeg ik de interesse in mijn idee om een Biolab en werkplaats op te zetten. Een unieke combinatie waarbij we materialen vanaf de cel kunnen groeien. Zelf maak ik nu ook gebruik van de ruimtes en wordt er momenteel een 2.0 gebouwd die nog groter en beter is :)

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

https://emmavanderleest.com