Elzelinde van Doleweerd

WhatsApp-Image-2021-05-04-at-10.39.44

Elzelinde van Doleweerd is 24 jaar oud en Founder en Creatief Directeur Upprinting Food

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

Upprinting Food is gericht op het 3D printen van eten vanuit restromen. Door middel van een persoonlijke service maakt Upprinting Food het mogelijk voor restaurants om zelf eten te kunnen 3D-printen in gepersonaliseerde, unieke vormen. Daarnaast leren chefs, door middel van eenvoudige receptuur o.a. op basis van oud brood, groente en fruit, hoe ze met de printer voedselverspilling in het restaurant kunnen terugdringen en een prachtige diner-ervaring kunnen creëren voor de gasten. Niet alleen eigen reststromen worden gereduceerd, ook gasten worden geïnspireerd om meer waarde te halen uit het eten, creatiever met reststromen om te gaan en zo minder weg te gooien.

Het afgelopen jaar is Upprinting Food gaan focussen op nieuwe mogelijkheden omtrent het reduceren van voedselverspilling en een duurzamere voedselconsumptie. Zo werken we momenteel in samenwerking met Foodlab Manenwolfs aan het 3D printen van Tempé, wat een unieke plantaardige eiwitbron vormt. Ook kijken we naar het de verwerking van brood reststromen op grotere schaal en werken we aan vorm-veranderbaar eten met restaurant Alchemist in Kopenhagen.

Doel

Afgelopen jaar hebben we met Upprinting Food in de DJ100, Food100 en Foodtech500 gestaan. Momenteel werken we met een van de bijzonderste restaurants in de wereld, Alchemist in Kopenhagen, waarbij impact maken d.m.v. de diner-ervaring centraal staat. Deze ervaring nemen we mee in de workshops en activiteiten die we organiseren met de restaurants in Nederland.

Een aantal artikelen over Upprinting Food:
https://www.foodinspiration.com/nl/voedselverpilling-verminderen-met-3d-printen/
http://www.3dimperial.com/magazine/book56/magazine.pdf
https://mashable.com/video/3d-printed-snacks-made-from-food-waste-upprinting-food/?europe=true
https://www.forbes.com/sites/davidebanis/2018/12/24/these-two-dutch-students-create-3d-printed-snacks-from-food-waste/


Andere prijzen die we hebben gewonnen zijn:
3D Pioneers Challenge - Sustainability
Eco-coin Award
Rabobank Eindhoven - starter van het jaar

Actief bij

Upprinting Food

Rol binnen initiatief

Vanuit mijn bachelor eindproject ben ik gestart met Upprinting Food. Hiermee ben ik vervolgens door gegaan als start-up en studententeam. Ik manage het team, zet de nieuwe projecten en samenwerkingen op , geef workshops aan chefs en werk aan de receptuurontwikkeling.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://www.upprintingfood.com