Drie dagen om een verschil te maken

Duurzaamheid, wie praat er tegenwoordig niet over? Maar wie voegt daadwerkelijk daad bij woord? Daar is leiderschap voor nodig en dat is precies waar de Nudge Global Leadership Challenge over gaat. Vrijdag 7 november, in alle vroegte, werd de allereerste Nudge Global Leadership Challenge knallend geopend door Ikenna Azuike, Strawberry Earth co-founder en de man achter What’s Up Africa. Maar liefst dertig jonge Next Generation Leaders uit 16 verschillende landen gingen de drie dagen durende uitdaging aan.
 
De uitdaging gingen ze niet alleen aan. Gedurende drie dagen werden de jonge professionals bedolven onder sprekers als Daniel Erasmus, professor scenario planning. Hij vertelt over ‘Leadership in the Age of Transformation’ en zet iedereen flink aan het denken met uitspraken als: “It’s not about knowing the future, but more about changing the way we talk about things.” En: “We don’t have an environmental problem. We have a leadership problem”. Veel tijd om bij de woorden van Daniel Erasmus stil te staan is er niet. Twintig piep jonge gasten arriveren, zij zijn speciaal afgereisd van de International School te Hilversum – samen met Prinses Laurentien – om hun mening en ideeën te delen over leiderschap en duurzaamheid.
 
Zaterdag en zondag is het tijd voor de deelnemers om zelf aan de slag te gaan en hun leiderschapskwaliteiten te laten zien tijdens het maken van de perfecte business case. Hoe dat ging kun je lezen en zien in de ‘visual story’ die fotografe Bibi Veth maakte van het weekend.
 
Wij deden vorig jaar een oproep binnen het DJ100 netwerk. Nudge had namelijk één plek te vergeven aan een Nederlandse DJ100 afgevaardigde. Lisanne van Zwol, Kromkommer, melde zich aan en werd uitgekozen. Zij vertelt ons “dat het vooral erg leuk is dat alle deelnemers, hoe verschillend ook, een zelfde drive hebben. Je hoeft niets uit te leggen, iedereen is op zijn of haar manier betrokken bij duurzaamheid en alles wat daar aan raakt.”
 
Na afloop is Lisanne vol goede moed naar huis gegaan: “geïnspireerd door de jonge groep die het anders wil doen, die de intrinsieke motivatie heeft om een positief verschil te maken.” Maar er kwam ook een ander gevoel naar boven, “de realiteit dat het niet best gesteld is met deze wereld. Voordat onze generatie op de plek zit van de oudere generatie – daar gaat veel tijd overheen. Klimaatverandering, oorlog. We zijn er nog niet, we moeten sneller. Maar juist dit gevoel is een motivatie om écht door te gaan, een bevestiging dat ik op de goede weg zit. Dit blijven we ook zeker vertalen naar de keuzes die we maken bij Kromkommer.”
 
 

Interesse om jezelf op te geven voor de tweede Nudge Global Leadership Challenge in 2015? Lees er alles over op de website. Mis niets via Facebook en Twitter (#GlobalChallenge). Er is ook een Nederlandse editie, de Nudge Leadership Challenge.
 
 
*Foto: Bibi Veth