Douwe van der Stroom

Douwevds

Douwe van der Stroom is 23 jaar oud en Energietransitie & digitalisering business manager

Thema

Duurzame energie en energiebesparing

Initiatief

- Extinction Rebellion in Londen
Tijdens zijn studie aan King's College London zette Douwe zich in voor RisingUp! en hun 'university fossil fuel divestment' campagne. Vanuit daar raakte hij in aanmerking met de oprichters van XR, die hem vroegen mee te helpen bij het samenstellen van de allereerste lijst aan academici die hun missie en ‘call to action’ ondertekende.

- Afstudeerstage PHYSEE in Delft
Na zijn studie begon hij bij PHYSEE, een CleanTech start-up uit YESDelft, die slimme zonnecellen plaatst in ramen, de zogeheten PowerWindow.

- Deelnemer BKB Academie 20
Als deelnemer van de BKB Academie ondersteunde hij de circulaire start-up Pieter Pot (tevens ook in de DJ100 2020) met hun nationale lancering en hielp hij bij het jaarlijkse ACT-UP Festival van de ASN Bank.

- Campagnestrateeg GroenLinks Rotterdam
In Rotterdam zet hij zich in voor GroenLinks en is hij betrokken bij het opstellen van de lokale verkiezingscampagne strategie voor 2021. Stem groen!
- Worldconnectors
Als lid van deze thinkcubator initieert en versterkt hij samen met een divers netwerk verrassende initiatieven die de wereld mooier maken en het behalen van de Sustainable Development Goals versnellen.

Doel

Nu hij werkzaam is als energietransitie business manager bij het Havenbedrijf in Rotterdam is zijn doel vooral om in 2030 de CO2 uitstoot in de haven te hebben gehalveerd en in 2050 naar zero-emissie te hebben gebracht. Hoewel de haven in het bestaande fossiele systeem ligt, laten de verschillende transitiepaden die we hebben opgesteld zien dat er enorm veel kansen liggen; de industrie daar stoot namelijk ongeveer 20% van CO2 in NL uit! Positief, kritisch en mateloos ongeduldig zal hij zich blijven inzetten. Met een aantal concrete doelen voor ogen:
x Implementeren van smart energy toepassingen tbv industriële symbiose tussen de verschillende procesindustrie partijen in de haven.
x Openen van ‘s werelds eerste waterstof bunkerstation voor de binnenvaart in de haven. Met een educatieve waarde gezien studenten hier kunnen worden opgeleid of worden omgeschoold
x Aanlanding van grote windparken op zee faciliteren in de Rotterdamse haven om verdere elektrificatie te bevorderen, zoals de North Sea Wind Power Hub.

Actief bij

Havenbedrijf Rotterdam

Rol binnen initiatief

Bij het Havenbedrijf houdt Douwe zich samen met een team bezig met een reeks projecten waarmee 20 tot 25 procent van de Nederlandse CO₂-reductiedoelstelling voor 2030 kan worden bereikt. Zijn focus ligt op het koppelen van digitale oplossingen aan de energietransitie. O.a. door de supply chains die door de haven gaan efficiënter te maken; bv. het zo effectief mogelijk plannen van de binnenkomende scheepvaart en de doorvoer. Maar ook het optimaliseren van energieverbruik door middel van een smart grid tussen de grote industriële klanten in de haven die de integratie van duurzame energie versoepelt. Daarnaast leidt hij een waterstof bunkerstation ontwikkeling voor de binnenvaart, die als showcase dient voor gebruik van waterstof en educatieve kansen biedt voor de skills van morgen.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.portofrotterdam.com/nl/zakendoen/haven-van-de-toekomst/energietransitie/in-3-stappen-co2-neutraal