foto Tara Scally

DJ100 Talks.. met Tara Scally

Interview – Om te laten zien dat duurzaamheid mogelijk is, gaat Circl iedere maand in gesprek met een DJ100’er over drijfveren, missers en inspiratiebronnen en delen de duurzame jongeren hun ultieme tip om impact te maken. Deze keer spreken ze met Tara Scally, woordvoerster Schone Kleren Campagne en sociaal ondernemer.Tot maart 2018 was zij gemeenteraadslid in Utrecht.
 
Wat was voor jou de belangrijkste trigger om je in te zetten voor een duurzame wereld?
Die bewustwording begon bij mij al op jonge leeftijd. Als stadsmeisje vonden mijn ouders het belangrijk dat ik zag hoe dieren opgroeiden, dus ik was vaak te vinden op de kinderboerderij. Dat voor mijn rookworst en dier moest sterven vond ik niet kunnen. Op mijn negende besloot ik dan ook om vegetariër te worden. Ondanks de vroege start heb ik niet bewust gekozen om van duurzaamheid mijn werk te maken. Terugkijkend liep het wel als een rode draad door mijn studententijd, van bijbanen tot hobby’s. Ik werkte eerst als Projectcoördinator van het platform Duurzame Student en later werd ik assistent-bedrijfsleider bij een winkel met duurzame producten.
 
Waar ben je het meest trots op wat je tot nu toe hebt bereikt?
Afgelopen jaar heb ik een initiatiefvoorstel geschreven om cursussen en praktijkleertrajecten mogelijk te maken voor ongedocumenteerden. Hierdoor kunnen nieuwkomers sneller integreren als zij toch een verblijfsvergunning krijgen, of sneller terugkeren naar hun herkomstland als blijkt dat zij toch moeten vertrekken. Een win-win situatie voor de asielzoeker zelf en voor de samenleving. Dit voorstel kreeg unanieme steun en de Gemeente Utrecht heeft als eerste deze ontwikkelingsmogelijkheden opgenomen in het beleid. Verder was mijn ontmoeting met toenmalig minister Ploumen via Schone Kleren ook bijzonder, we hadden we een onderzoek laten uitvoeren naar de kledingindustrie en lonen in India. Naar aanleiding hiervan beloofde minister Ploumen om met kledingmerken te werken aan een stappenplan naar een leefbaar loon.
 
Wat is de belangrijkste lessons learned tot nu in je carrière?
Mij heeft het geholpen om te luisteren naar mijn hart en vol te gaan voor waar je energie van krijgt. Toen ik begon met mijn studie Antropologie kreeg ik vanuit mijn omgeving opmerkingen als; ‘kun je daar wel je geld mee verdienen’ en ‘je moet wel aan je toekomst denken’. Ik ben toch mijn passie achterna gegaan. Met een studie antropologie heb ik een bedrijf opgezet, kwam in de politiek terecht én werkte ik voor diverse NGO’s. Je kan dus veel kanten op en het heeft me gebracht waar ik nu sta.
 
Wat zou je nog liever vandaag dan morgen veranderen als alles mogelijk is?
Dan denk ik toch als eerste aan de sector waarin ik nu werkzaam ben: zonder schuldgevoel kleding kopen. Wat ik wil veranderen is dat op een eerlijke, duurzame manier kleding produceren de norm wordt. Afgelopen 10 jaar er is al wel veel meer informatie beschikbaar over de werkelijke omstandigheden in de kledingindustrie. Als student van 19 jaar kon ik nergens iets vinden over eerlijk geproduceerde kleding, nu is er al veel meer kennis en informatie toegankelijk en leeft het steeds meer bij bedrijven. Dat geeft mij goede hoop voor de toekomst!
 
Wat is er nodig voor die verandering?
Het vraagt van bedrijven echt een omslag in mindset en vooral het loslaten van de focus op alleen winst. Veel grote modeketens verschuilen zich nog achter de consument, die volgens hen niet op duurzame kleding zit te wachten. Het is daarom zo belangrijk om als consument, jij en ik, je stem te laten horen. We hebben meer invloed dan we denken door bepaalde producten niet of wel te kopen.
 
Als je een TED Talk zou geven, waar zou het over gaan?
Goede vraag, mijn Ted-talk zou gaan over je inzetten voor een betere wereld door je passie te volgen. Ik wil mensen inspireren met mijn verhaal en laten zien dat carrière en duurzaamheid samen gaan. Je kunt goed doen én ervan leven.
 
Waar ga je naartoe om inspiratie op te doen? Wat is je favoriete hotspot?
De reizen die ik maak voor m’n werk inspireren mij. Voor mijn eigen tassenlijn reis ik vaak naar Guatemala, daar heeft de plaatselijke bevolking heel weinig maar zijn altijd heel gastvrij. Ik heb zelf gezien hoe kinderen van weefster naar school kunnen door de samenwerking met Maya Moda en onze Guatemalteekse partner. Ik ben zelf niet een enorme verkoopster maar zien wat voor positieve invloed het heeft op levens, inspireert om door te gaan. Voor Schone Kleren moet ik soms naar Azië om het gesprek aan te gaan met vakbonden en Ngo’s over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden. Mijn collega’s daar wagen iedere dag hun leven door wat ze doen en zijn zo gemotiveerd. Dat raakt en inspireert me enorm en eenmaal thuis ben ik nog gemotiveerder om onze gezamenlijke doelen te bereiken.
 
Wat is je ultieme tip voor iedereen die ook een duurzame missie nastreeft privé of zakelijk?
Eigenlijk al wat ik hierboven vertelde, wees niet bang om het roer om te gooien en te kiezen voor een duurzame richting. Ook met duurzaamheid kun je geld verdienen. Zo lang je dingen vanuit je passie doet komt het goed!