Dit zijn de 100 duurzame jonge rolmodellen van Nederland

Wat begon als een spontane Twitter-actie werd op 3 september 2013 werkelijkheid: de zoektocht naar 100 duurzame jonge rolmodellen in Nederland ging van start. Op 10 oktober hadden we al meer dan 300 nominaties ontvangen. Vandaag wordt de lijst gepubliceerd in nrc.next en op deze site, en vieren wij met trots de enorme potentie van een jonge duurzame generatie in Nederland.
 
Hoe is het mogelijk uit alle bijzondere nominaties 100 jonge voorbeelden te kiezen? Het was een loodzware taak voor onze juryleden. Tien duurzaamheidsprominenten uit zowel de jonge als de oudere generaties kregen van ons de opdracht om alle nominaties te beoordelen op visie, inspiratie, innovatie en impact. Met veel enthousiasme gingen ze aan de slag. Vanavond worden op een groot event in Studio K in Amsterdam de 100 meest innovatieve en inspirerende jonge duurzame rolmodellen in de spotlight gezet en vieren we het einde van onze zoektocht. Wat ons (en hen!) betreft is de zoektocht meer dan geslaagd. Voor 2013 althans…
 
100 duurzame jonge rolmodellen
Wat valt op als we de lijst bekijken? Het idealisme en de mentaliteit van aanpakken – ‘Dan doe ik het zelf wel’ komt naar voren in tal van nominaties. Zo startte Faranak haar eigen vintage modeshop mét eigen labelsysteem om klanten bewust te maken van de stappen die nodig zijn om de kledingindustrie en daarmee hun eigen aankopen te verduurzamen, kwamen de Groene Meisjes met hun eigen platform over een (mint)groene lifestyle, pakt Kees met insecten het voedselprobleem aan en zette Cees SustainableMotion op, een platform waarmee hij hoogopgeleide studenten en starters in contact brengt met het bedrijfsleven. Ook zijn er jonge mensen die via hun werk verandering in gang willen zetten op hoog niveau, zoals bijvoorbeeld Paulette en Don, beiden adviseur bij respectievelijk EY en KPMG. Opvallend zijn daarnaast de grote ambities van ondernemers zoals Daan, die deelplatform Peerby startte, Jorg, die met energie besparende terraskussens de wereld wil veroveren en Pepijn, die studenten en jong professionals uit verschillende culturen samenbrengt om aan de slag te gaan met innovatieve technieken op het gebied van zonne-energie. Opvallend is ook de naam van Faiza: als campagneleider op het Greenpeace schip de Artic Sunrise streed zij voor het behoud van de Noordpool. Sinds 19 september zit Faiza gevangen in een Russische cel.
 
Ondanks dat de zoektocht voor 2013 nu ten einde is kijken we al weer uit naar de komende periode. We willen de komende maanden samen met alle koplopers een platform creëren waarop jonge mensen die zich inzetten voor een duurzaam Nederland blijvend zichtbaarheid zijn, met elkaar in contact komen en gesteund worden bij het waar maken van hun duurzame ambities. Daarnaast hopen we iedereen te blijven motiveren en inspireren om ook zonder netwerk of prestigieuze baan het duurzame verschil te blijven maken.
 
Alle jonge koplopers zijn hier te vinden. Vanaf 20.00u is de officiële lancering van de Duurzame Jonge 100 te volgen via een livestream verbinding op deze site en via Twitter op @dj100tweets en hashtag #dj100. Ben je dit jaar niet genomineerd, maar wil je wel graag deel uitmaken van het groeiende DJ100 netwerk? Meld je dan aan om op de hoogte gehouden worden van toekomstige activiteiten.