Dieuwertje Nelissen

Dieuwertje-Nelissen

Dieuwertje Nelissen is 31 jaar oud en Programmamanager & venture builder

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Bij Enviu bouwen we bedrijven met een positieve impact op mens en milieu. Dit doen we binnen verschillende sectoren, waaronder de apparel industrie. Een circulaire apparel industrie, dat is het doel! Daarbinnen houd ik me specifiek bezig met de leerindustrie. Een industrie die helaas (nog) niet zoveel aandacht krijgt. We zijn het programma Leather Matters gestart. Het afgelopen jaar hebben we geanalyseerd wat de grootste milieu- en sociale uitdagingen zijn in de sector. Op basis daarvan zijn we business modellen gaan ontwikkelen om de leersector circulair te maken: business modellen die de issues aanpakken en commercieel haalbaar zijn. De focus is nu zero-waste in India en de eerste social enterprise is intussen in de maak: een bedrijf in India dat sludge gaat omzetten in energie.

Doel

Intussen hebben we een goed overzicht van de leerindustrie, inclusief de huidige issues en mogelijke oplossingen daarvoor. Ook hebben we een duidelijke visie voor de industrie: we weten wat we willen veranderen en waarom. Eerst de huidige keten zero-waste maken om vervolgens naar een volledig circulaire keten te gaan. De eerste venture zijn we nu aan het ontwikkelen in India. Het is een oplossing die afval aan het einde van het proces, sludge, omzet in energie en de gevaarlijke stoffen eruit haalt. Nu gaat de sludge naar een vuilstortplaats met potentieel veel negatieve impact. Sludge bestaat onder andere uit chemicaliƫn en organische resten. Het kan de grond en het grondwater vervuilen en heeft zo veel negatieve impact op de omgeving en de mensen die in de buurt wonen. Met de venture willen we dit oplossen en tegelijkertijd waarde creƫren uit het afval!

Actief bij

Enviu

Rol binnen initiatief

Als programmamanager en venture builder van Leather Matters heb ik samen met het team het programma opgestart en heb ik een actieve rol in alle activiteiten. Vanuit die rol probeer ik ook anderen mee te krijgen in onze visie. Ik verwacht dat we de leerindustrie echt snel kunnen verbeteren. Daarom vind ik het belangrijk om ons verhaal op een positieve manier te vertellen. Er is nog zoveel vooruitgang mogelijk, laten we dat gewoon regelen!

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.enviu.org/