Delano de Klerck

IMG_8822

Delano de Klerck is 26 jaar oud en Initiatiefnemer, organisator en medeoprichter

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Ik heb mij de afgelopen maanden enorm ingezet voor de groeiende klimaatbeweging in Rotterdam en specifiek heb ik een cruciale rol gehad in het opzetten van Extinction Rebellion (XR) Rotterdam.

Ik heb een bachelor sociale psychologie afgerond en ook in gewerkt, maar zonder gevolg. Puur om me full-time in te zetten om de klimaatbeweging succesvol te laten groeien. Vanuit mijn studie heb ik meegekregen dat attitude een enorm grote rol speelt in een veranderingsproces. Duurzame verandering kan in mijn ogen dan ook niet plaatsvinden als het volk niet meebeweegt.

Jaren lang heb ik geprobeerd om een individuele duurzame impact te maken door bijvoorbeeld bewuster en veganistisch te gaan leven, consuminderen, tweedehands kopen, of liever zelf fixen. Ook vermijd ik het vliegtuig, en zoveel mogelijk de auto. Resultaat? Een gevoel dat mij persoonlijk niet genoeg voldoening gaf. Ik wilde meer bijdragen op grotere schaal, want transitie en verduurzaming ging niet snel genoeg.

In oktober 2019 was de internationale actieweek van XR aan de gang. Het was voor het eerst dat ik acties van ze zag en het was voor mij duidelijk: hier wilde ik mij voor inzetten en nog geen week later bracht ik een groep mensen bijeen om de Rotterdamse tak op te zetten, aangezien die nog niet bestond.

Ik heb mij letterlijk dag en nacht ingezet om hier een succesvolle, groeiende groep neer te zetten die de klimaatbeweging in Rotterdam verder helpt. Ik ben dan ook blij wat er in enkele maanden is ontstaan

Doel

XR Rotterdam is enorm gegroeid. Niet alleen in aantallen, maar ook organisatorisch. Er is in enkele maanden tijd een georganiseerd geheel ontstaan vol motivatie, inbreng en creativiteit. Dit heeft tot gevolg gehad dat ook de nationale tak van XR zich verder heeft kunnen ontwikkelen.

We zijn uitgegroeid naar een bruisend en verbindend geheel. Met een groot sociaal netwerk, en meer dan 200 actieve leden die zich actief willen inzetten om de beweging lokaal te laten groeien, zijn we een erkende en gerespecteerde tak geworden van XR, zowel binnen als buiten Rotterdam.

Aan deze ontwikkeling heb ik een grote steen bijgedragen, maar ook op sociaal vlak doe ik mijn uiterste best om bergen te verzetten. Verbinding gaat namelijk ook verder dan alleen XR, daarom zoek ik actief naar verbinding. Samenkomst van bewegingen is noodzakelijk om gewenste verandering teweeg te brengen, zowel lokaal, landelijk als internationaal.

Duurzaamheid is tot slot niet haalbaar als het volk zich niet laat horen. We zitten allemaal in een leerzaam proces, met name nu in tijden van corona. Het is zeker nog niet te laat voor de gewenste verandering, maar dan moet er wel iets gebeuren, nu het nog kan.

Actief bij

Extinction Rebellion Rotterdam

Rol binnen initiatief

Ik ben het initiatief begonnen om Extinction Rebellion Rotterdam op te richten. In de maanden die volgden heb ik actief geprobeerd bestaande kennis uit het nationale niveau te integreren in de lokale organisatie. Daarbij heb ik een groot aandeel gehad in sociaal netwerken binnen en buiten de beweging, integreren van nieuwe leden, opzetten van werkgroepen, het bedenken en uitzetten van acties, structureren en beheren van social media, het geven van lezingen en trainingen, en het organiseren van sociale activiteiten. Ook heb ik actief bijgedragen aan het opzetten van opruimacties in Rotterdam, een grote rol gehad tijdens de Protestival actie op Schiphol, en bijgedragen aan andere XR acties.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://extinctionrebellion.nl/