Danny Wagemans

MK31410-X3

Danny Wagemans is 22 jaar oud en Founder

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

MeatWise is een innovatief voedsel scoringslabel dat de consument informeert over de impact van haar vleesconsumptie op het milieu. Het is te gek dat consumenten niet weten wat de impact is van verschillende soorten vlees op het milieu. Zo kost de productie van 1 kg koevlees 4x meer CO2 en water dan 1 kg kip. Ik heb samen met twee andere studenten veel onderzoek gedaan om de exacte impact uit te zoeken voor de Nederlandse markt, met designers overlegd om deze informatie visueel aantrekkelijk te maken voor de consument en met de stakeholders in gesprek gegaan om dit ook daadwerkelijk te implementeren. Zie voor meer informatie de facebook pagina, waar de designs gedeeld zijn en waar binnenkort de daadwerkelijke implementatie in de supermarkten te vinden zijn.

Doel

MeatWise is momenteel op de vooravond van implementatie in de campus supermarkt op de Radboud Universiteit Nijmegen, het restaurant in Radboud UMC en in het universiteits restaurant de Refter. Dit is in samenwerking gedaan met Spar University en de Radboud Universiteit Nijmegen, die dit ook financieel ondersteunen. Ook zijn we in gesprek met SPAR university om het te implementeren in de rest van al de campus supermarkten door heel Nederland en we zijn in gesprek met de gemeente Nijmegen (dat European Green Capital is in 2018) om het te implementeren in alle supermarkten in haar gemeente.

Actief bij

MeatWise

Rol binnen initiatief

Ikzelf ben al lang vegetarier en spreek vaak met mensen over de impact van vlees op het milieu. Ik merkte dat deze kennis bij lang niet iedereen aanwezig is en vond dat schokkend, vooral omdat meer dan de helft van de globale carbonemissies afkomstig is uit de voedselindustrie. Mensen die duurzaam willen handelen zijn vaak op de hoogte over energiebesparing, transport etc. maar hebben geen weet van de impact van wat ze dagelijks eten. Hiervoor heb ik MeatWise bedacht en deze passie om mensen te informeren over de impact van wat er op hun bord ligt heeft me gebracht tot waar het nu is.

Vanuit welke rol

Student

Website

http://meatwise.nl/