Daan van Diepen

daan-ptthee

Daan van Diepen is 28 jaar oud en Co-Founder ptthee

Thema

Biodiversiteit en natuurbehoud

Initiatief

Met ptthee (uitspreken als PTT) dragen wij bij aan het herstel van biodiversiteit in Nederland. Dit doen wij door bij boeren in Nederland weer inheemse bloemen en kruiden in te zaaien. Van een deel van deze kruiden maken we, in samenwerking met sociale werkplaats Pantar, kruidenthee. Zo bieden we consumenten en bedrijven kruidenthee van eigen bodem; bieden we boeren een verdienmodel rondom biodiversiteit; en dragen we zo op grote schaal bij aan herstel van natuur in Nederland.

ptthee is opgericht door Matthijs Westerwoudt (30) en Daan van Diepen (27). Intensieve landbouw is een van de grootste oorzaken waardoor de biodiversiteit in Nederland onder druk staat. Het is onze missie om samen met boeren nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen waardoor boeren met de natuur werken in plaats van tegen de natuur.

Op dit moment komt bijna alle kruidenthee die in Nederland gedronken wordt uit het buitenland. Terwijl een groot deel van deze kruiden ook gewoon in Nederland groeien. Met ptthee creëren we een nieuw, lokaal alternatief voor het huidige aanbod van kruidenthee. Een product waar steeds meer vraag naar is in Nederland!

Doel

ptthee is gestart in januari 2019. Tot nu toe hebben we 6 hectare ingezaaid met bloemen en kruiden verspreid over 13 boeren. Het is ontzettend gaaf om te zien hoeveel bijen, vlinders, kikkers, konijnen en vogels op zo'n strook afkomen in zo'n korte tijd.

Van een deel van deze kruiden is de eerste Nederlandse kruidenthee gemaakt en dit wordt verkocht in online bij boerderijwinkels door het land.

In november 2019 hebben we met ptthee de jury én publieks prijs van de ASN Bank Wereldprijs gewonnen. Met het winnen van deze prijs en financiering die we hebben ontvangen zijn we momenteel bezig om onze verwerkingscapaciteit op te schroeven zodat we meer boeren kunnen aansluiten bij ptthee.

Belangrijkste impact die we behaald hebben zijn de eerste boeren die het voordeel van kruidenrijk grasland ervaren hebben in 2019, en nu in 2020 op grotere schaal kruidenrijk grasland gaan inzaaien. Boeren zijn begonnen met zo'n 2000 tot 4000 vierkante meter en gaan dit jaar opschalen naar bijv 2 hectare voor hun eigen bedrijfsvoering. Zo werken we samen met boeren aan een van dé oplossingen om bij te dragen aan het herstel van biodiversiteit in Nederland.

Actief bij

ptthee kruiden B.V.

Rol binnen initiatief

Samen met mijn Compagnon Matthijs Westerwoudt hebben we ptthee opgezet.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://ptthee.nl