Daan, Rosa, Samy Bloeme, Boone, Boussaa

team

Daan, Rosa, Samy Bloeme, Boone, Boussaa is 22,21,20 jaar oud en Co-Founders

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

De missie van de Bierbakkers is het reduceren van reststromen. Wij dragen hier aan bij door reststromen uit bierbrouwerijen te hergebruiken. Het bijproduct dat daar in grote volumes (560.000 ton per jaar in Nederland) geproduceerd wordt heet bierbostel. Op dit moment wordt bierbostel vaak weggegooid of als veevoer gebruikt.

Bierbostel is eigenlijk gerst wat al gebruikt is. Gerst wordt namelijk tijdens het bierbrouwproces ontdaan van zetmeel (suikers). Het gefiltreerde gerst wordt bierbostel genoemd. Doordat een groot deel van de suikers uit het gerst is gehaald bevat bierbostel minder suikers maar meer eiwitten en vezels. Door deze karakteristieken kan bierbostel perfect worden verwerkt in brood. Dit is wat wij dus ook doen. Door het toevoegen van bierbostel aan brood krijgen onze producten dus niet alleen een duurzaam karakter maar zijn onze broden ook gezonder dan "regulier" brood.

Op dit moment is onze markt de horecazaken in Amsterdam, maar we hopen dat ons brood ook beschikbaar gemaakt kan worden voor consumenten.

Doel

Tot nu toe hebben we 3 verschillende locaties waar we aan gaan leveren. Op dit moment zijn we bezig om de laatste onderzoeken af te ronden zodat alle certificaten binnen zijn. Op het moment dat alle certificaten rond zijn kunnen we gaan leveren aan verschillende locaties.

We hebben tijdens het opstarten verschillende dingen geleerd, het allereerste wat we geleerd hebben is het bakken van brood. Tijdens het leer proces van bakken hebben we samen met een ervaren bakker twee verschillende recepturen ontwikkeld. Daarna hebben we de eerste klanten geregeld en de eerste broden verkocht, later moesten we helaas stoppen met onze productie door regelgevingen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Daarnaast hebben we het afgelopen jaar meerdere pitch-wedstrijden gedaan (waarvan 1 gewonnen en 1 de publieksprijs hebben gekregen). Ook hebben we op meerdere evenementen zoals Philips Innovation Awards gestaan. Naast deze evenementen hebben we ook samen met het Leger Des Heils een kerstactie gedaan, met de mensen die daar wonen hebben we gezamenlijk de hele dag koekjes met bierbostel gebakken.

Actief bij

VoF de Bierbakkers

Rol binnen initiatief

Daan: Productieproces, logistiekproces, financien en sales
Rosa: Sales, marketing en aanspreekpunt
Samy: Technisch mastermind

Vanuit welke rol

Student

Website

http://www.debierbakkers.nl