Daan Roosegaarde: ‘Met dit soort projecten begint die nieuwe wereld’

Na de visies en analyses van o.a. Wiebe Draijer, voorzitter van de SER, Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer, en Jolande Sap, voorzitter van Fairfood International en voormalig leider van Groenlinks, wachtten wij met smart op het stuk van Daan Roosegaarde, de bekende ontwerper en, zoals dat met z’n mooi woord heet, innovator. Wat zou deze jonge duurzaamheidspionier te zeggen hebben over alle bijzondere initiatieven uit de lijst? Wat zou zijn visie zijn op de rol van de jonge generatie op het gebied van duurzaamheid en innovatie?
 
Daan – zelf helaas net twee jaar te oud om genomineerd te worden voor de Duurzame Jonge 100 – zei enthousiast toe om in het vliegtuig naar New York tijd vrij maken om de lijst te bekijken. Maar zoals dat gaat met die multi-taskende jonge generatie-genoten was het toch weer druk, druk, druk. Het werd dus een korte, maar krachtige quote. Een tweet bijna.
 
‘Een project zoals The Ocean Cleanup ruimt de huidige wereld op met de juiste creatieve insteek. Een mooi combinatie van eigenzinnigheid en problemen oplossen. En een Joshua van der Kolk durft het sentiment van het ‘echte’ schaatsijs te trotseren met zijn kunststof, energie-vriendelijke ijsbanen. Met dit soort projecten begint die nieuwe wereld.’
 
Foto: TEDxBinnenhof