Daan Luining

Daan_Luining_CTO_Meatable

Daan Luining is 32 jaar oud en Co-founder en CTO

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Daan (1989) is als CTO bij Meatable verantwoordelijk voor alles wat wetenschappelijk is. Meatable is een innovatief voedingsbedrijf met als missie om op grote schaal duurzaam, the new natural, vlees te produceren. Gecultiveerd vlees dat eruitziet als, smaakt als, en het voedingsprofiel heeft zoals dat van traditioneel vlees. Voordat hij Meatable samen met Krijn de Nood (CEO) en Mark Kotter (Advisor) oprichtte in 2018, werkte hij in 2013 mee aan de eerste gecultiveerde hamburger ter wereld. Daarna was hij werkzaam als onderzoeksdirecteur bij New Harvest in New York, een NGO die academisch onderzoek naar gecultiveerd vlees financiert, en begon hij na te denken over de enorme kloof in Europa als het gaat om cellulaire landbouw en gecultiveerd vlees. Nadat hij met veel interessante mensen over dit onderwerp had gesproken, waaronder Mark Kotter, werkzaam op de universiteit van Cambridge, richtte hij samen met Mark en Krijn Meatable op. Via Meatable realiseert hij zijn ambitie om gecultiveerd vlees op te schalen.

Doel

Hier mag je best een beetje opscheppen, maar houd het wel eerlijk en relevant. Wij zijn benieuwd naar zowel meetbare als niet meetbare impact.Sinds de oprichting in 2018 is het hard gegaan. Meatable is na een eerste investeringsronde van $13MIO vanuit investeerders én de EU uitgegroeid tot een bedrijf met 40 medewerkers en het aantal nieuwe functies neemt alsmaar toe. Onlangs hebben we succesvol een Series A funding gedaan voor $47MIO wat ons in staat stelt om verder op te schalen en ons portfolio uit te breiden met rundvlees. Eind 2020 hebben we een eerste worstje van varkensvlees gemaakt, een prototype op basis van het door ons gecreëerde gecultiveerde vlees, wat bewijst dat ons maakproces werk zoals we hoopten. Hiermee hebben we onze onderzoeksfase af kunnen sluiten en kunnen we met de nieuwe investering de ontwikkelingsfase ingaan en beginnen met het verder opschalen van het proces.

Actief bij

Meatable

Rol binnen initiatief

Door zijn werkzaamheden voor 2018 zag de potentie van de markt en de noodzaak om de vleesindustrie te veranderen. De behoefte naar actie boven research werd alsmaar groter bij Daan. Hij kwam met Mark Kotter in contact, die bracht een nieuwe techniek in, en ook met Krijn de Nood, die een business achtergrond heeft, de rest is geschiedenis. Het samenbrengen van de juiste mensen die zijn visie delen als het gaat om klimaatverandering en de toekomst van voedselvoorziening bleek een van zijn sterktes. Daarnaast weet hij dankzij zijn wetenschappelijke achtergrond, ervaring en brede interesse deze complexe materie, gemakkelijk en toegankelijk te omschrijven en met enthousiasme over de bühne te brengen. Zowel aan investeerders, journalisten en hopelijk op niet al te lange termijn aan consumenten.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://meatable.com/