Daan Groot

QN1A9745-2-e1549731961514-1240x880

Daan Groot is 32 jaar oud en Natuurverdubbelaar / lector

Thema

Biodiversiteit en natuurbehoud

Initiatief

De Natuurverdubbelaars verbindt als projectbureau ecologie en economie. Dit doen wij in tal van projecten, waarbij we samenwerken met bedrijven, boeren, ngo's en overheden. Een aantal voorbeelden zijn het uitwerken van de staat van natuurlijk kapitaal in de provincie Overijssel en de mogelijkheden voor ondernemers om hier op de acteren (zie www.natuurvoorelkaar.nl), of onze werkzaamheden voor Justdiggit om landschappen te herstellen in Oost-Afrika en zo lokale gemeenschappen te versterken en het klimaat af te koelen. Of het testlab waarin we tiny houses combineren met de aanleg van nieuwe natuurgebieden. Verschillende projecten, maar allemaal met het zelfde doel: in Nederland en wereldwijd de achteruitgang van biodiversiteit keren en werken aan positieve impact. Wij geloven dat door ecologie en economie met elkaar te verbinden er oplossingen ontstaan die ook op schaal kunnen worden uitgevoerd. Achteruitgang van biodiversiteit leidt tot enorme economische kosten, verbeteren van biodiversiteit leidt tot enorme mogelijkheden. Helaas ontbreekt de verbinding nog te vaak. Hier werken wij aan.

Het afgelopen jaar hebben we opnieuw een mooie groei doorgemaakt en hebben we ons gericht op het ontwikkelen van twee routes om het bedrijfsleven aan biodiversiteit te koppelen, die we binnenkort presenteren. Voor ons dus echt een jaar van opbouw en investeren. Daarom heel spannend wat het komende jaar gaat brengen.

Doel

- uitgegroeid van 2 enthousiaste oprichters naar een interdisciplinair team van 7 medewerkers
- bestaan nu 6,5 jaar (wij vinden ieder jaar dat we bestaan al heel bijzonder :))
- in 2017 benoemd tot lector "innovatief ondernemen met natuur" aan HAS Hogeschool
- in 2018 voor het eerst opgenomen in de Duurzame 100 (#75)
- genomineerd voor VHG Groen prijs Duurzame Dinsdag
- Food100 (2017)

Selectie van mooie resultaten:
- resultaat van eerder project komt nu echt tot uitvoering, groep boeren richt eigen zuivelfabriek en -merk op om weidevogels te beschermen https://platform.groenkapitaal.nl/amstelland-natuurzuivel-the-next-steps/
- langjarige samenwerking met Justdiggit, één van de tofste NGOs van Nederland
- nieuw landbouwconcept ontwikkeld "De Natuurakker" en prijs voor gewonnen (https://www.prijsvraagbroodenspelen.nl/inzendingen/de+natuurakker/)
- samenwerkingspartner in het grootste voedselbos van Nederland, Voedselbos Schijndel (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2254670-het-voedselbos-landbouw-met-meer-winst-maar-zonder-gif-en-kunstmest.html)

Actief bij

De Natuurverdubbelaars / HAS Hogeschool

Rol binnen initiatief

Oprichter De Natuurverdubbelaars
Als lector eindverantwoordelijk voor de onderzoekslijnen en samenwerkingen

Mijn bijdrage is zowel de grote lijnen uitdenken als op detailniveau projecten aanscherpen. Samen met een team Natuurverdubbelaars als met een team onderzoekers en studenten aan de HAS brengen we projecten naar de eindstreep en zorgen we voor vervolg. Ik zorg er voor dat we tussen verschillende niveaus kunnen schakelen, waardoor we én het systeem begrijpen en proberen te veranderen, maar ook actie op de grond in gang zetten.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.natuurverdubbelaars.nl