Christel van Eck

IMG_5007

Christel van Eck is 24 jaar oud en Onderzoek naar klimaatcommunicatie

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Ik ben een gedreven klimaatactiviste die de wetenschap van klimaatverandering met actie probeert te verbinden. Tijdens mijn bachelor aan het Windesheim Honours College en master Communicatiewetenschappen bij Wageningen Universiteit ben ik continue bezig geweest met de vraag hoe we de kloof tussen de wetenschap en praktijk kunnen overbruggen. Zo heb ik aan een klimaatcommunicatiecampagne voor Azië gewerkt in Bangkok; onderzoek gedaan naar de IPCC's communicatie bij Climate Outreach in Oxford; en onderzoek gedaan naar het Nederlandse klimaatdebat bij ClimateContact-Consultancy. Inmiddels heb ik diverse wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over klimaatcommunicatie en ben ik gepassioneerd om hier verder over na te denken. Momenteel ben ik bezig met het zoeken naar financiering voor mijn PhD over het effect van nieuwe media op klimaatcommunicatie. Naast mijn activiteiten rondom wetenschapscommunicatie, heb ik ook andere nevenactiviteiten gedaan. Ik heb bijvoorbeeld samen met twee andere DWARS Wageningen opgezet en een poos voorgezeten én een masterclass over klimaatcommunicatie gegeven op het Christelijk Lyceum Zeist.

Doel

Op het moment heb ik drie wetenschappelijke artikelen geschreven over klimaatcommunicatie. Daarnaast heb ik samen met Adam Corner van Climate Outreach op basis van mijn bachelor scriptie een rapport geschreven over hoe de IPCC beter kan gaan communiceren. Dit rapport is opgepikt door internationale organisaties zoals the Guardian en het IPCC zelf. In dit document is te zien dat het IPCC het rapport heeft meegenomen in een van hun expert meetings over communicatie: http://www.ipcc.ch/pdf/supporting-material/EMR_COM_full_report.pdf. Tevens is mijn scriptie genomineerd voor Beste Scriptie van Windesheim én ook Nederland en Vlaanderen.
Naast deze scriptie is mijn stagerapport over het Nederlandse klimaatdebat gepubliceerd in Change Magazine. Dit onderzoek was ook aanleiding voor mijn deelname in de Klimaat & Energie Jury op Springtij: http://www.springtij.nu/wp-content/uploads/2016/09/Fotos-Jury.pdf.
Daarnaast heb ik een poos geleden een voorstel geschreven voor een ''energy awareness event'' bij Windesheim, wat door de European Sustainable Energy Week was gekozen als beste voorstel.

Actief bij

Eigen

Rol binnen initiatief

Als gedreven klimaatactiviste ben ik continue op zoek antwoorden op de vraag hoe we effectiever over het klimaat kunnen gaan communiceren. Daarom doe ik onderzoek naar hoe we de kloof tussen wetenschap en praktijk kunnen overbruggen en verschillende segmenten in onze samenleving kunnen betrekken bij het probleem. Inmiddels heb ik verschillende wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en hoop ik binnenkort een PhD te gaan doen over het effect van nieuwe media op klimaatcommunicatie. Ik geloof dat we nog veel kunnen bereiken door met zijn allen effectiever te communiceren over het klimaat en probeer hier mijn steentje aan bij te dragen.

Vanuit welke rol

Young professional