Chloé Rutzerveld

image

Chloé Rutzerveld is 24 jaar oud en Founder

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

Ik run sinds juli 2014 mijn eigen studio als food en concept designer. Door technologie, wetenschap en design te kruisen bedenk ik alternatieve manieren voor voedsel productie en consumptie die efficiëntie, duurzaamheid of gezondheid verhogen. Veel van mijn projecten zijn speculatief en meer gericht op de toekomst. Dat wil zeggen dat de concepten niet altijd direct uitvoerbaar zijn maar dat ze consumenten in contact brengen met scenario's voor toekomst voedsel (integratie nieuwe technologieën) en ze actief mee laat denken over wat wel of niet gewenst is. Voorbeelden hiervan: In Vitro Me is een project over het opkweken van kweekvlees op je eigen lichaam, vanuit je eigen stamcellen, in een soort van bioreactor-amulet dat verbonden is met je vasculaire systeem. Als mensen per se vlees willen blijven eten en andere niet duurzame producten, hoe ver zijn ze dan zelf bereid te gaan? Een ander voorbeeld is Edible Growth, een project over het gebruik van 3D printers om eetbare ecosysteempjes te creëren in plaats van gekke vormpjes chocolade en koek, wat ze nu doen. Mijn missie was om een manier te bedenken om de technologie van de printen te gebruiken om de natuur te ondersteunen, gezond dynamische voeding te produceren en tegelijkertijd de voedselproductieketen te verkorten. Vorig jaar heb ik het STROOOP prioject gepresenteerd waarbij ik stroopwafels gemaakt heb van reststromen uit de groente industrie door slim gebruik te maken van de natuurlijke eigenschappen.

Doel

Waar ik zelf vooral trots op ben is dat ik binnen 2 jaar mijn eigen goed lopende studio heb weten op te zetten, ondanks alle goedbedoelde beschermende adviezen om toch eerst een master te doen of werkervaring op te bouwen! Vanaf dag 1 lekker eigenwijs mijn eigen gang gegaan en passie gevolgd. Fouten maken, daarvan leren en groeien en vooral luisteren naar de juiste voorbeeld personen.

Meer meetbaar: in 2015 werd ik uitgenodigd en Calgary, Canada om een TEDx te geven over Edible Growth en de duurzaamheidsaspecten. Daarna volgde lezingen over mijn werk in Beijing en door heel Europa waaronder het Victoria & Albert Museum in Londen. Doordat mijn werk vernieuwend is, een andere kijk bied op onze voeding én aansluiting biedt voor zowel ontwerpers als mensen werkzaam in gastronomie, techniek en wetenschap, heeft het snel kunnen verspreiden.

In 2016 was ik door het FD. benoemd als een van de 25 talentvolle jonge ondernemers, en dit jaar door het Parool in de top 17 talenten van 2017. Ook won ik in 2016 een young creator award met de stroopwafels gemaakt van de reststromen uit de groente-industrie.

Actief bij

Chloé Rutzerveld Food & Concept design

Rol binnen initiatief

Op dit moment doe ik alle facetten van het creatief ondernemen nog zelf uitvoeren. Onderzoek, project ontwikkeling, design 2D& 3D, communicatie, financiën etc,

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

http://www.chloerutzerveld.com