Charlotte van der Lande

Charlotte_van-der-Lande_A-LOTT-OF-SPACE

Charlotte van der Lande is 31 jaar oud en Charlotte is de founder van A LOTT OF SPACE

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

Als flexibele stadsbewoners verhuizen we heel wat af. Helaas verhuizen onze meubels vaak niet met ons mee. Veel meubels passen niet in de volgende levensfase, ze passen niet in het volgende appartement of zijn het simpelweg niet waard om mee te verhuizen vanwege de slechte kwaliteit #fastfurniture.

Dat kan slimmer!
Om die reden ben ik het nieuwe meubellabel A LOTT OF SPACE begonnen. Ik ben gestart met het herontwerpen van ieders meest geliefde meubelstuk, de sofa.

Het doel hiervan is tweeledig. Enerzijds is dit de creatie van een comfortabele sofa die net zo flexibel is als jij. Een die met je meegroeit en zich makkelijk laat aanpassen als het leven daarom vraagt. Een verhuizing, gezinsuitbreiding of een huisfeestje, De Sofa groeit met je mee.

Anderzijds is het doel om een sofa te creëren die gemaakt is om een lange tijd mee te gaan en een die past binnen de circulaire wereld die we met z’n allen aan het vormgeven zijn. De Sofa is zo ontworpen dat ieder los onderdeel makkelijk schoon te maken, te repareren, te vervangen en uiteindelijk te recyclen is. Alle modules die we terugnemen worden zorgvuldig gecheckt, opgeknapt en gereinigd zodat ze weer een volgende levenscyclus mee kunnen via ons koopsysteem (en binnenkort ook abonnementssysteem).


Op deze manier kom ik steeds een stukje dichterbij mijn doel: het maken van flexibele design meubels die passen binnen onze circulaire wereld.

Doel

In Europa gooien we jaarlijks meer dan 11 miljard kilo aan meubels weg. Slecht 10% hiervan wordt gerecycled.

Het doel van A LOTT OF SPACE is het tegen gaan van fast furniture en het voorkomen van afval. Dit doe ik middels het creëren van flexibele designmeubels die zo lang mogelijk mee gaan en passen binnen onze circulaire wereld.

En, De Sofa is er! Op dit moment staat de website live en is het mogelijk om De Sofa te bestellen via een pre-order (we streven ernaar in juli 2021 te leveren). Daarnaast wil ik circulaire en duurzame meubels financieel toegankelijk maken voor een groter publiek middels het aanbieden van een abonnementsvorm.

Ons circulaire systeem zorgt ervoor dat De Sofa gebruikt en weer geretourneerd kan worden aan het einde van de gebruiksduur. Alle modules die we terug nemen worden zorgvuldig gecheckt, opgeknapt en gereinigd zodat ze weer een volgende levenscyclus mee kunnen.

Voor De Sofa wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van van hergebruikte materialen. Zo is de stof al voor 98% gemaakt van gerecycled polyester. Alle materialen die we niet direct kunnen hergebruiken, worden gerecycled zodat zij bij ons of via een andere weg weer een nieuw leven krijgen.

Actief bij

A LOTT OF SPACE

Rol binnen initiatief

Middels design thinking heb ik mijn onderzoek voor dit concept vorm gegeven. Hier is onder andere uit naar voren gekomen dat een groot deel van de (100+) ondervraagde bij het aanschaffen van nieuwe meubels niet bezig is met de duurzaamheid ervan. Er is ook weinig onderbouwde kennis beschikbaar over de duurzaamheid en circulariteit van meubels los van de lege marketing termen die gebruikt worden waardoor de groeiende berg afval niet minder wordt.

Ik zie het dan ook als mijn rol om als jonge duurzame onderneemster meer inzicht te creëren, kennis te delen, te blijven vernieuwen en samenwerkingen aan te gaan zodat we samen sneller en sterker toe kunnen bouwen naar een steeds meer circulair wordende wereld.

Want een echt circulaire wereld creëren we samen.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://alottofspace.nl