Ceriel Lucker

Ceriel-Lucker-profielfoto-klein

Ceriel Lucker is 24 jaar oud en Co-Founder

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Sinds mei 2018 ben ik burgerraadslid namens de PvdA in de gemeente Sittard-Geleen. Als het gaat om de energietransitie en klimaatadaptatie is de gemeente een belangrijke speler. Als onderdeel van de coalitie zet ik mij in om met lokale partners zonnepanelen te plaatsen, openbare ruimte te ‘ontharden’ om regenwater beter te laten infiltreren en evenementen als proeftuin voor duurzame initiatieven in te zetten.

Daarnaast ben ik tijdens mijn afstuderen begin 2018 in contact gekomen met Rotterzwam. Het kweken van zwammen op koffieresten vind ik een prachtig concept. Ik vroeg me af of dit ook mogelijk was in combinatie met groente en fruit schillen. Aangezien hier geen onderzoek naar is gedaan, ben ik hier zelf onderzoek voor Rotterzwam naar gaan doen. Daarnaast zit ik in de adviesraad van Rotterzwam, om hen te adviseren hoe zij hun impact kunnen vergroten.

Tot slot geef ik als Co-founder van Circular Clockworks sinds 2016 een flinke boost aan het imago van gerecyclede materialen door middel van een circulair horloge. Om te laten zien dat producten op een verantwoordelijke manier ontworpen, geproduceerd en verkocht kunnen worden. Met dit horloge maken wij doorsnee consumenten tastbaar en inzichtelijk wat de circulaire economie kan zijn en met ons horloge om de pols vertellen zij dat verhaal verder.

Doel

Binnenkort wordt een motie aangenomen om concrete duurzaamheidseisen op te nemen in het vergunningenbeleid bij het organiseren van een evenement (dus geen dieselgeneratoren meer). Daarnaast kijk ik met de wethouder over het oprichten van kleine coöperaties om gemeentelijke panden zoals scholen te voorzien van zonnepanelen en de winst van de energie te gebruiken voor wijkprojecten.

Rotterzwam heeft mijn video van het groenteschillen experiment gepubliceerd en aan de hand daarvan een groter testpanel opgericht. Wanneer de test positief uitvalt, gaan ze kweken op groenteschillen toevoegen aan de gebruiksaanwijzing van hun grow-kit.

Met Circular Clockworks hebben we in anderhalf jaar een kleine 400 horloges verkocht en een veelvoud aan mensen de potentie van de circulaire economie laten zien. Dankzij de verkopen hebben we een tweede model gerealiseerd dat half 2019 uitkomt. Een model waarbij onderhoud door de klant zelf is uit te voeren, waardoor er minder transport nodig is en mensen meer inzicht krijgen in hun eigen product. Los van de verkopen inspireren we scholieren en studenten om zelf aan de slag te gaan zoals met het gastdocentschap voor de IMC weekendschool.

Actief bij

Circular Clockworks

Rol binnen initiatief

Samen met Tom Gudde heb ik dit initiatief geïnitieerd, opgestart en bouwen we het nu samen uit. Door alle fases van een circulaire startup zelf door te maken, weten we waar de moeilijkheden zitten om een circulair initiatief rendabel te kunnen maken. Want nieuwe systemen en ideeën zijn een cruciaal begin, maar op het moment dat er geen brood mee te verdienen is, zal het uiteindelijk niet gaan werken. Dat vind ik het mooie aan Circular Clockworks. Wij laten zien dat je een bedrijf kunt opbouwen dat op een verantwoorde manier te werk gaat en tegelijkertijd rendabel is. Geen geitenwollensokkengedoe meer, maar concrete duurzame businessplannen die de basis vormen van deze nieuwe economie

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://circularclockworks.com/