Carlijn Oosthoek

A3A2033

Carlijn Oosthoek is 28 jaar oud en Co-Founder

Thema

Ketenverantwoordelijkheid en eerlijke handel

Initiatief

Je oude kleding verdient beter. En jij ook!

Textielafval is een enorm probleem. Wereldwijd kopen we 60% meer kleding in vergelijking met 15 jaar geleden en we gooien het twee keer zo snel weg (bron: Ellen MacArthur Foundation). Meer dan de helft van kleding en textiel belandt nog steeds bij het afval. En een deel van de kleding in de textielcontainers op straat is vaak te vervuild om te recyclen. Op die manier wordt er in Nederland per jaar 235 miljoen kilo kleding verbrand. Dat moet anders!

Drop & Loop is een nieuwe en betere manier om gebruikte kleding en textiel in te leveren. Dat is goed voor de wereld, want de meeste gedragen kledingstukken kunnen opnieuw gebruikt of gerecycled worden. Het is ook goed voor jou, want je houdt er geld aan over. Help mee om gedragen kleding duurzaam en circulair te maken.

Drop: lever je kleding in en krijg korting.
Zo werkt het: je doet je kleding thuis in een tas. Die neem je mee naar één van de winkels waar een Drop & Loop automaat staat. Per inleverbeurt krijg je een kortingsbon waarmee je korting krijgt op je volgende aankoop.

Loop: je kleding krijgt een tweede leven.
Je ingeleverde kleding wordt opgehaald en naar een sorteercentrum gebracht. Wat nog prima gedragen kan worden, krijgt een tweede leven. Van de rest wordt nieuw garen gesponnen. Van dat garen worden stoffen gemaakt. En die stoffen veranderen weer in nieuwe kleding of andere duurzame producten.

Doel

Op dit moment draait de eerste Drop & Loop automaat bij een van de grootste supermarktketens van Nederland en zijn we een pilot gestart bij Scapino. Binnen 2 maanden na onze livegang, hebben we 10 automaten aangekocht, hebben via de website bijna 4.000 mensen aangegeven een Drop & Loop punt bij hen in de buurt te willen hebben en waren we te gast bij o.a. EditieNL en NPO Radio 1.

Drop & Loop overtreft de gemiddelde hoeveelheid textiel die jaarlijks door textielcontainers op straat wordt ingezameld. Bovendien hebben we met onze in-store automaat een schone textielinzameling met 0% huishoudelijk afval! Een perfecte score, vergeleken met de gemiddelde 10% huishoudelijk afval in huidige textielcontainers op straat. Door schoon textiel behouden we de kwaliteit en hoeft er niets verloren te gaan. Van het textiel dat we inzamelen, kan 50% worden hergebruikt en de andere 50% kan worden gerecycled en verwerkt tot nieuwe grondstoffen en producten.

Voor elke stap van ons concept werken we met verschillende experts. Deze partners zijn grote, Nederlandse bedrijven met jarenlange ervaring! We zijn bezig met de doorontwikkeling van de Drop & Loop automaat, die zomer 2021 wordt gelanceerd.

Actief bij

Drop & Loop

Rol binnen initiatief

Carlijn begon haar carrière op haar 22ste met het starten van haar eerste bedrijf. Met haar achtergrond en ervaring in hospitality, zet ze de klant op één. Carlijn heeft haar bedrijven Do Company en Butler Point succesvol opgebouwd en streeft altijd naar het hoogste resultaat. Binnen Drop & Loop is Carlijn verantwoordelijk voor conceptontwikkeling, marketing en sales.

Co-founder Susan de Vries begon haar carrière bij Ahold Delhaize als innovatiemanager waar ze verantwoordelijk was voor diverse innovatieprojecten in de retail. In 2019 startte ze haar bureau Future Driven voor innovatie en implementatie voor retailers. Binnen Drop & Loop is Susan verantwoordelijk voor productinnovatie, procesoptimalisatie en finance.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://www.dropandloop.nl/