Bram Wingens

1524227636489

Bram Wingens is 30 jaar oud en CEO / Founder

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Ik ben de oprichter en CEO van Renewd, een bedrijf dat elektronica een tweede leven geeft. We zijn ooit begonnen met alleen iPhones, maar tegenwoordig zijn we ook in staat om iPads, MacBooks, Apple Watches, én Samsung en Google smartphones een tweede leven te geven. Door ze te hergebruiken voorkomen we een heleboel e-waste en dat er te snel te veel nieuwe producten worden geproduceerd. Wist je bijvoorbeeld dat er bij de productie van slechts 1 iPhone gemiddeld 55 kg aan CO2 vrijkomt? En dat er 100 liter water voor nodig is?

We proberen zichtbaar te zijn op plekken waar mensen een nieuwe telefoon willen kopen en zo dus echt voor de keuze staan om voor een duurzaam alternatief te kiezen. Vandaar dat we onze producten niet zelf aan de consument verkopen, maar er voor hebben gekozen om dit via resellers te doen.

We proberen onze partners te stimuleren door inzichtelijk te maken hoeveel ze het milieu helpen door onze producten te verkopen. Zo geven we ze bijvoorbeeld een cheque aan ze waarop bijvoorbeeld de totale hoeveelheid aan bespaarde kilo’s CO2 staat.

Elk product van Renewd heeft dus een directe positieve invloed. We geven de consument een alternatief dat niet alleen goedkoper is, maar ook stukken duurzamer.

Doel

Waar we ooit als onderdeel van een webshop in Nederland zijn begonnen, zijn we inmiddels actief in meer dan 10 Europese landen en werken we samen met partijen als Coolblue, bol.com, BCC in Nederland, FNAC en vanden Borre in België en Frankrijk, T-Mobile in Oostenrijk en Alza in Tsjechië.

Ook zijn we dit jaar erg goed begonnen! We zijn samen met Lego, L’oreal, Coluryt en Decathlon de eerste bedrijven die onderdeel uitmaken zijn van de Green Consumption Pledges. Dit is een initiatief vanuit de Europese Commissie, waarbij de focus ligt op de duurzame bedrijfsvoering en het geven van een voorbeeld voor de rest van de markt. We zijn dan ook erg trots dat we als Renewd tussen die 4 grote namen staan en het is een teken dat we op de goede weg zijn! De komende maanden willen we de besparingen die we samen met onze partners maken dan ook nóg beter in beeld gaan brengen en ons productassortiment uitbreiden. Op deze manier heeft de eindgebruiker nog meer duurzame alternatieven om uit te kiezen.

Actief bij

Renewd

Rol binnen initiatief

Ik ben oprichter van Renewd waarbij ik eerst de dagelijkse inkoop en verkoop deed, maar inmiddels werken er zo'n 30 mensen op ons hoofdkantoor in Utrecht en 20 mensen in onze test/reparatie-straat in Leiden. Ik geef vooral de commerciële leiding aan deze mensen en ben veel bezig met de naleving van onze strategie. Naast mij staat een algemeen directeur die zorgt voor de operationele bedrijfsvoering.

Ik ben er van overtuigd dat wij de meeste impact kunnen maken door winstgevend te zijn en qua omvang te groeien. De winstgevendheid geeft ons de ruimte om te investeren in het maken van een duurzame impact en onze groei vergroot deze impact. Intern zijn we druk bezig met "the road to 100 million" met de verwachting dat we in 2023 100 miljoen omzet behalen, we zijn goed op weg.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.renewd.com