Boj van den Berg

Boj van den Berg

Boj van den Berg is 28 jaar oud en Initiator Urban Greeners & Planoloog

Thema

Design technologie en innovatie

Naam: Boj van den Berg
Leeftijd: 28
Is: Initiator Urban Greeners & Planoloog
Categorie: Design, technologie en Innovatie
Activiteit: Boj schreef in 2012 met succes mee aan het bidbook voor de Floriade Almere 2022 met het thema: Growing Green Cities. Almere wil dat de wereldtuinbouwtentoonstelling resulteert in een zelfvoorzienende stadswijk van 60 hectare in het centrum van de stad. Een stad die haar eigen energie opwekt, voedsel produceert, water zuivert en afval hergebruikt. Om deze ambitie daadwerkelijk in de praktijk te brengen, bedacht Boj een Making Of project voor jonge ondernemers die meebouwen aan de Floriade 2022: Urban Greeners.
 
Op papier is Boj een planoloog, maar eigenlijk is hij meer een bruggenbouwer. Tussen jongeren en de tuinbouwsector, tussen overheid en bottom-up initiatieven, tussen verschillende groepen mensen die met hun gedeelde kennis en kunde mooie en zinvolle projecten kunnen neerzetten. Precies dat wil hij doen met Urban Greeners richting de Floriade 2022.
Effect: Een jonge voorhoede krijgt de kans om innovaties uit de tuinbouwsector toegankelijk te maken voor een jong publiek en toepasbaar te maken in de stad. Elk jaar tot aan de Floriade organiseert Urban Greeners een talentenprogramma voor jongeren om nieuwe projecten en samenwerkingen op te starten en uit te voeren.
 
De projecten die de Urban Greeners nu opstarten, vertellen in het klein waar de Floriade 2022 Almere in het groot naar toe kan groeien. In 2014 zijn ze bijvoorbeeld gestart met de bouw van de Drijfveer. Een drijvende werkplaats als een kleine versie van de zelfvoorzienende stad. Op de Drijfveer krijgt de tuinbouw een centrale plek. Het hart van het atelier is een kas. Hier verbouwen we ingrediƫnten voor onder andere onze zelfgebouwde mobiele bar (de PRIKbar).
 
In 2022 vinden we de Urban Greeners van nu op aansprekende functies in binnen- en buitenland, in het bedrijfsleven, op universiteiten, in de culturele sector, als eigenaar van een onderneming, etc. De Urban Greeners hebben in 2022 een groot alumninetwerk dat zich inzet voor de Floriade.
 
De Founding Partners van Urban Greeners zijn: Aeres Groep / AOC Raad, Triodos Foundation, Nederlandse Tuinbouwraad, KNHM en de gemeente Almere. Samen met onze Founding Partners en Project Partners. Samen bouwen ze een stevig fundament waarop de beweging de komende acht jaar kan groeien.
Duurzaam?: Growing Green Cities is een beweging die nu start, maar vooral van betekenis is voor de generaties na ons. Urban Greeners onderzoeken en ontwikkelen baanbrekende initiatieven en krijgen een kans om projecten te realiseren in de praktijk die een bijdrage leveren aan duurzaamheidsvraagstukken van de toekomst.
Meer info: http://www.urbangreeners.com/