X

Ben of ken jij iemand die bezig is met duurzaamheid en 32 jaar of jonger is?

Laat ons dan weten waar jijzelf of die ander mee bezig is. Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is!
 
geef op & tip ons
P1080315

Bob Hendrikx maakte een doodskist van levend materiaal: “We moeten leren van de natuur en onderdeel worden van de loop of life”

 
De afgelopen weken was hij veelvuldig in het nieuws, nationaal, en internationaal, met zijn nieuwste onderneming die de toekomst van begraven misschien wel voorgoed heeft veranderd. Bob Hendrikx lanceerde met Loop of Life de Loop Living Cocoon. Deze doodskist is een levende, gemaakt van mycelium. Dit materiaal vind je onder de grond en kun je zien als de plant waar paddenstoelen uit groeien. Door het als materiaal voor de kist te gebruiken, breekt het giftige stoffen af. Word je in deze kist begraven, dan is jouw lichaam voeding voor de natuur. Heel anders dan de milieuvervuiling die begraven normaliter met zich mee brengt. Daarmee bouwt Loop.of.Life aan een wereld waarin we samenwerken met organismen, en materialen niet langer dood maar levend zijn.
 
Hi Bob, hoe gaat het?
“Het is behoorlijk druk! Er komt heel veel samen nu en we krijgen ontzettend veel aandacht. Het is best heftig.”.
 
Je hebt ontzettend veel aandacht gekregen inderdaad. Wij (de organisatie van Duurzame Jonge 100) werden al meerdere malen gebeld en gevraagd naar de levende kist. Dus bij jou moet de telefoon roodgloeiend hebben gestaan! Had je dit verwacht?
“Nou, ik had het gehoopt. Het was natuurlijk heel mooi dat de lancering samenkwam met de eerste begrafenis. Daardoor werd het ineens een stuk groter, wat supervet was.
We hadden gewoon een lancering gepland en bedacht dat het wel leuk zou zijn om vast een testje te doen in de markt en te kijken hoe mensen reageren. Een uitvaartondernemer kreeg flyers en de vraag om het eens te verspreiden. Gewoon om te zien hoe mensen zouden reageren. Vervolgens werd letterlijk op de eerste dag van de lancering de eerste begrafenis gepland. Dus toen zijn we zelfs nog eerder gelanceerd om het allemaal plaats te vinden. Wel een rollercoaster.”
 
Kun jij uitleggen waarom we zo’n kist eigenlijk nodig hebben?
“Omdat huidige begraafprocessen resulteren in grootschalige bodemvervuiling en materiaaluitputting.”
 

 

“Mycelium is hoe de natuur recycling doet”

 
En mycelium is het antwoord?
“Precies. Mycelium is hoe de natuur het doet. Het groeit exponentieel, echt supersnel. En het is heel stevig en goed materiaal. Wij dachten: waarom worden we daar niet onderdeel van, en gaan we kijken en leren van de natuur om zo ook onderdeel te worden van de natuurlijke loop of life..”
 
Eerder deze week was je te zien bij VPRO Mondo. Daar legde je uit dat als een paddenstoel een appel is, mycelium de appelboom is. Wat doen jullie met de paddenstoelen die soms op het mycelium groeien?
“Soms mislukt er wel eens iets, en dan hebben we opeens een paddenstoel op de kist groeien. Wat ook juist weer supervet is. Dus we kunnen er een soort van premium van maken: een extra bijzondere kist. Of met de paddenstoel een andere plant laten groeien voor het boeket.
De paddenstoel is puur de bloem van het organisme. Dus die groeit alleen als de natuur wil voortplanten. Als je dus in de natuur een paddenstoel ziet weet je dat daaronder een heel groot organisme zit dat zich wil voortplanten.”
 
Ah! Ik snap ‘m. Voortplanten is een mooi bruggetje. Want eigenlijk houd jij je met je werk juist veel bezig met leven. En nu opeens heel veel met de dood. Hoe is dat contrast?
“Dat contrasterende vind ik eigenlijk wel heel spannend. Eigenlijk zijn er ook maar weinig mensen die die de begrafeniswereld kennen. Wat spannend is, want het is ook best wel een dinosaurus hoor. Maar de mensen staan open voor innovatie, vinden het superleuk en helpen graag. Dat had ik misschien niet verwacht van zo’n conservatieve markt.”
 
Begraven is een ritueel dat we in Nederland al eeuwenlang uitvoeren. De kist is daarbij van groot belang, en ziet er eigenlijk al heel lang hetzelfde uit. Merk je weleens weerstand tegen zo’n aparte kist?
“Eigenlijk is het gros echt positief! Maar ik hoor ook wel van ‘oh, eng, ik wil niet begraven worden, zoveel beestjes’. Maar dat zijn de mensen die al niet echt de doelgroep zijn. Over het algemeen gaan de meeste mensen, zelfs hele conservatieve, helemaal om.
Wat ik zelf ook heel vet vind: de dood gaat echt ieder mens aan. Leeftijd, kleur, hoe je eruit ziet: maakt niet uit. Iedereen heeft zijn unieke relatie met de natuur. Daarom vinden ook zo veel mensen dit een goed alternatief.”
 
logo
 

“De dood gaat echt ieder mens aan. En iedereen heeft zijn of haar unieke relatie met de natuur.”

 
De Loop Living Cocoon kost nu 1500 euro. Maar eigenlijk willen jullie ‘m goedkoper aanbieden. Is 1500 euro dan zo veel?
“Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wil, maar de meest reguliere zijn 700 á 800 euro. We zijn daarom al een paar keer de Tesla van de uitvaart genoemd.
Zoals met alles, kan ook deze kist op grote schaal goedkoper geproduceerd worden. Daarvoor hebben we steun nodig van mensen die het gaan kopen. En daarnaast de overheid die subsidie op ons product loslaat en daad bij woord voegt. Uiteindelijk is het zo dat alle innovaties, zonnepanelen, windmolens, elektrisch rijden, allemaal hulp nodig hebben gehad om te worden gestimuleerd. En dat hebben wij ook gewoon nodig.
Het aanmelden voor die subsidies is natuurlijk een lang traject en wij proberen eerst deze fase te overleven. Maar we willen daar wel heel graag werk van maken. Helaas kun je niet alles tegelijk doen.”
 
Het is trouwens niet de eerste keer dat je in de Duurzame Jonge 100 staat, toch? Wat doet het voor jou?
“Nee klopt, alweer de derde keer. Het is een bepaalde manier van erkenning, dat is leuk. En extra aandacht, connecties die worden gemaakt, daar komen bijvoorbeeld weer lezingen uit. Je maakt weer veel makkelijker verbinding met andere duurzame jonge pioniers. Ik vind het zelf heel leuk dat je met hen kunt sparren.”
 
Moeten júist jonge mensen zich bezig houden met duurzaamheid?
“Goeie vraag. Ik denk juist dat we verschillende lagen van de maatschappij nodig hebben. Uiteindelijk heeft iedereen superveel interesse in de natuur, en heeft het ook veel te maken met het goed begrijpen van het probleem. Niemand wil de aarde pijn doen. Door positief te belonen en goede initiatieven te stimuleren komen we verder. Met een beloningssysteem kunnen we richting geven aan de maatschappij waar we samen heen willen.”
 

“Op dit moment mis ik leiderschap, visie en daadkracht van de politiek voor een duurzame toekomst.”

 
Een beloningssysteem is voor jou de oplossing?
“Het is heel moeilijk te zeggen wat nou precies de oplossing is. Maar op dit moment mis ik leiderschap, visie en daadkracht van de politiek voor een duurzame toekomst. Dat vind ik persoonlijke als jongere best wel jammer, maar het motiveert mij ook weer om het zelf gewoon te gaan doen.
Dat dat kan, is omdat ik een opleiding heb kunnen doen, hulp heb gekregen vanuit mijn sociale kringen, enzovoort. Nu heb ik bijvoorbeeld een tijdje heb gespaard. Daardoor kon ik besluiten om 6 maanden te besteden aan gewoon pionieren. In die tijd heb ik iets kunnen creëren wat geld oplevert. Er zijn veel mensen die dat niet hebben, die daardoor de tijd en het geld niet hebben. Daardoor komen hun talenten niet tot uiting. Dat is superjammer.”
 
Eigenlijk zouden volgens jou mensen meer steun moeten krijgen om hun duurzame plannen te ontwikkelen, zoals de Loop.of.Life?
“Ja, mijn grote droom is daarom als ik later succesvol ben en mogelijk veel geld heb, om programma’s op te zetten waarbij ik investeer in mensen. Zodat ze zich kunnen ontwikkelen. Ik laat ze vrij in hun duurzame ideeën.”
 
 
Kijk voor meer informatie over Loop.of.Life en de Loop Cocoon op www.loop-of-life.com/